AWACS: Elektronikou přeplněný letoun

Vydáno 21.06.2007
Zvenku vypadá jako běžné dopravní letadlo. Jen na hřbetě se otáčí obrovská radarová anténa. Letouny AWACS ve službách NATO už čtvrtstoletí chrání vzdušný prostor nad Evropou i Amerikou. Jak vypadá letoun uvnitř?  

Vnitřek letounu přeplněný nejmodernějšími počítači a elektronikou je rozdělen na dvě hlavní části. Letová paluba je v přední části letadla a jsou v ní navigátoři, piloti a inženýři.

Většinu letounu zabírá operační zóna, kde pracuje posádka obsluhující radar. Čtyři technici mají na starost komunikaci a spojení, hlavní počítač a samotný radar.

V letounu je množství dalších speciálních přístrojů a vybavení, k jejichž obsluze je potřeba dalších osm expertů. Radar snímá oblast o rozsahu přes 300 tisíc kilometrů čtverečních, kterou posádka sleduje a pak pomocí počítače skládá celkový radarový obraz.

Speciální letouny systému AWACS jsou upravená dopravní letadla Boeing 707 vybavená radary a rádiovými stanicemi, které umožňují sledovat cíle ve vzduchu a navádět na ně prostředky protivzdušné obrany, řídit letecké souboje i odposlouchávat nepřátelské spoje.

Vyznačují se kruhovou radarovou anténou na hřbetě. V disku je radarový systém, který umožňuje obsáhnout prostor od zemského povrchu po stratosféru. Radar má dosah přes 300 kilometrů pro nízko letící cíle a ještě větší pro objekty ve větších výškách.

inc natoaktual.cz