Armáda vypsala nový tendr na telekomunikace

Vydáno 03.09.2007
Ministerstvo obrany vypsalo novou veřejnou soutěž na zprostředkovatele telekomunikačních služeb. Původní výběrové řízení na zakázku za miliardu korun ministryně obrany Vlasta Parkanová v červnu zrušila.  

"Ministerstvo vypsalo veřejnou soutěž," potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. V tendru podle něj bude hlavním kritériem nabídnutá cena.

Telekomunikační společnosti mohou ministerstvu zasílat své nabídky do 15. října.

Vítěz řízení zajistí armádě hlasové služby veřejné telefonní sítě, pronájem analogových i digitálních okruhů, služby datových sítí včetně internetu a pronájem optických vláken na čtyři roky od jara 2008.

Hodnotu zakázky na zajištění hlasových služeb odhaduje ministerstvo obrany na 256 milionů korun. Za elektronickou komunikaci pro provoz komunikačních a informačních technologií v rámci armády může zaplatit až 980 milionů.

Na pronájem a provoz čtyř mezinárodních telekomunikačních okruhů pro satelitní spojení má ministerstvo obrany k dispozici zhruba 30 milionů korun.

Vítěz tendru by měl být znám ještě letos na podzim.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová v červnu zastavila původní řízení na dodavatele těchto služeb, kvůli údajně netransparentnímu postupu při jejím zadání.

Zájemce o poskytování telekomunikačních služeb si ministerstvo totiž samo vybralo bez ohledu na pravidla zákona o veřejných zakázkách s tím, že jde o ochranu bezpečnostních zájmů státu.

Výslednou smlouvu s vybranými uchazeči měla Parkanová podepsat v květnu. Ministryně to však odmítla. Podle ní je otevřená soutěž výhodnější.

"V resortu se rozšířilo zadávání zakázek mimo standardní režim zákona o veřejných zakázkách, protože je to pohodlné. Rozhodně to ale není transparentní a výhodné pro stát. Nejlepším nástrojem pro dosažení nejnižší ceny a vysoké kvality je otevřené zadávací řízení," konstatovala tehdy Parkanová.

inc natoaktual.cz