Armáda připomněla deváté výročí vstupu do NATO

Vydáno 12.03.2008
Na většině základen po celé České republice si vojáci připomněli deváté výročí vstupu České republiky do NATO. Česko přistoupilo do Severoatlantické aliance spolu s Maďarskem a Polskem 12. března 1999.  

Výročí vstupu do Severoatlantické aliance si připomněli například na Univerzitě obrany v Brně, kde proběhlo slavnostní shromáždění.

Podobné akce se uskutečnily také ve Vyškově, na vrtulníkové základně v Přerově nebo v Pardubicích. V Břeclavi a Hodoníně zástupci některých firem převzali pamětní plaketu štábního kapitána Václava Morávka, kterou jim náčelník generálního štábu Vlastimil Picek udělil za to, že svým zaměstnancům umožnili sloužit v armádních aktivních zálohách.

Česká republika, Maďarsko a Polsko se staly členy NATO přesně před devíti lety jako první postkomunistické země v první vlně rozšiřování Aliance. Ministři zahraničí tehdy předali v americkém městě Independence své americké kolegyni Madeleine Albrightové ratifikační listiny. Česko zastupoval Jan Kavan.

Pozvánku ke vstupu do NATO dostala Česká republika už dva roky předtím - na summitu Aliance ve španělském Madridu v červenci 1997.

Od vstupu do Aliance prošla armáda radikálními reformami, včetně zrušení povinné vojenské služby, a profesionalizací. Čeští vojáci se od vstupu pravidelně zapojují do zahraničních misí NATO - na Balkáně, v Iráku nebo Afghánistánu.

Podle průzkumu, který dnes zveřejnila společnost CVVM, je v současné době spokojeno se členstvím České republiky v NATO 53 procent obyvatel. Z toho však pouze 11 procent lidí je "rozhodně spokojeno". Nespokojenost s členstvím vyjádřilo 24 procent respondentů.

Na druhou stranu vnímá veřejnost podle výzkumu CVVM přítomnost ČR v NATO jako určitou formu podřízení se cizím mocnostem. Kladnou odpověď na tuto otázku dalo 54 procent respondentů, což je o devět procent víc než před devíti lety. Přesně polovina dotázaných ale považuje NATO za alianci zajišťující mír a bezpečnost.

inc natoaktual.cz