Armáda do zatopených oblastí vyšle další posily

Vydáno 30.06.2009
Armáda posílá do zatopených oblastí na Moravě další stovku vojáků. Na odklízení následků povodní tak už nasadila takřka 700 lidí. Většina vojáků pracuje na Novojičínsku a Jesenicku, pouze malá část je pak v Jihočeském kraji.  

Prohlédni fotky

Jak potvrdil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, v zatopených oblastech pracuje 698 vojáků a 76 kusů nejrůznější techniky, především bagry a nákladní vozidla.

Armáda v pondělí poslala do povodněmi postižených oblastí další stovku vojáků s tím, že další síly se k nasazení připravují. Většina vojáků působí na střední a severní Moravě, především na Novojičínsku a Jesenicku. Jen malá část z nich pracuje v Jihočeském kraji.

"Bez vojáků bychom to nezvládli, všechno je zničené," konstatuje Erich Gabriel z Kobylé na Jesenicku, kde takzvaná blesková povodeň z pátku na sobotu zpustošila 17 obcí. "Manžel se nemůže pohybovat, sama bych všechny ty zničené věci ven nedostala," tvrdí další žena ze sousedství.

Vojáci v postižených oblastech pomáhají zprůjezdnit silnice, zabezpečit postižené obce pitnou vodou, likvidují popadané mosty, stromy a naplaveniny a vyklízejí zničená zařízení domů, popsal Jiří Zbránek ze samostatné záchranné roty z Olomouce, která pracuje hned v několika obcích na Jesenicku.

Právě tam vojáci brzy začnou se stavbou provizorních mostů. Například v Bernarticích by měli specialisté stavět už ve středu.

Vláda zatím vyčlenila na pomoc po povodni 1 000 vojáků, armáda jich na základě vládního rozhodnutí může poskytnout až 10 tisíc.

inc natoaktual.cz