Američtí experti dnes opět přijíždí zkoumat Brdy

Vydáno 13.08.2007
Za poslední rok již třetí skupina amerických expertů dnes přilétá zkoumat vojenský újezd Brdy kvůli případné výstavbě radaru protiraketové obrany.  

Tři desítky specialistů americké Protiraketové agentury (MDA) v Česku stráví čtyři dny, aby získali další informace zejména o geologických podmínkách místa, kde by radar mohl stát. Tuto lokalitu, která se nachází několik kilometrů od obce Míšov na Plzeňsku, vybralo pro měření minulý měsíc ministerstvo obrany.

Jde již o třetí tým specialistů USA, který do Brd přijel. "Američtí experti naváží na práci svých kolegů, kteří zkoumali v Brdech podmínky pro umístění radaru v polovině roku 2006 a na jaře letošního roku," uvedl Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany. Rozhodně také nejde o skupinu poslední, do budoucna se počítá s dalšími zkoumáními.

Pobyt vědců na území Česka podle ministerstva nicméně v žádném případě neznamená, že radarová základna v Brdech bude skutečně stát.

USA chtějí v Česku vybudovat radar a v Polsku silo s deseti protiraketovými střelami. Toto rozšíření amerického systému protiraketové obrany do Evropy má umožnit lepší ochranu proti balistickým raketám dlouhého doletu pro USA a rozšířit tento deštník i nad většinu Evropy včetně České republiky. Sama Evropa takovým systémem zatím nedisponuje.

pet natoaktual.cz