natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Více peněz na odstrašení nepřátel a revize odolnosti, plánuje šéf NATO

    15. února 2021  18:27
    Vyšší výdaje na společnou obranu a odstrašení, minimální standardy pro národní odolnost každého člena, každoroční revize zranitelnosti kritické infrastruktury a intenzivní snaha o obranné inovace. To jsou klíčové body, které šéf NATO Jens Stoltenberg představí ministrům obrany členských zemí v Bruselu.  

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

    „Chci představit vůdcům ambiciózní program pro naši bezpečnost a obranu,“ řekl Stoltenberg před dvoudenní videoschůzkou ministrů obrany NATO, která v Bruselu začíná ve středu.

    Půjde o první jednání aliančních ministrů za účastni nové americké administrativy a Stoltenberg chce s šéfy obrany členských i několika partnerských zemí probrat soubor klíčových návrhů z programu NATO 2030, která má pomoci Alianci čelit současným a budoucím výzvám a hrozbám. Finální návrhy pak mají schválit lídři na summitu NATO, připravovaném na druhou polovinu letošního roku.

    NATO se musí změnit, nejde jen o hrozbu z Ruska, tvrdí rada moudrých

    Stoltenberg avizoval, že v první řade navrhne ministrům zvýšit společné výdaje na kolektivní obranu a odstrašení nepřátel. „Společné výdaje by potvrdily sílu našeho závazku k článku 5, našeho slibu bránit se navzájem. A přispělo by to k spravedlivějšímu sdílení nákladů,“ uvedl.

    To by podle něj podpořilo posílenou vojenskou přítomnost spojenců v podobě předsunutých bojových skupin ve východní části NATO (například Pobaltí), ochranu vzdušného prostoru některých spojenců - takzvaný Air Policing, námořní hlídkování a intenzivnější výcvik.

    Navrhnout chce rovněž přijetí jasnějších a měřitelnějších cílů takzvané národní odolnosti každého členského státu. Opatření má zajistit minimální standardy sdílené odolnosti mezi spojenci. Upozornil na důležitost takzvané nevojenské bezpečnosti, tedy odolnosti vůči ekonomickým i přírodním hrozbám.

    Každoročně by pak podle Stoltenberga měla proběhnout revize zranitelností kritické infrastruktury a technologií v rámci zemí Aliance. A to včetně těch, na které mají vliv nebo je ovládají zahraniční vlastníci.

    Inovace, změny klimatu i globální přístup

    Pro zachování technologické výhody Stoltenberg navrhne vytvoření zvláštní iniciativy NATO pro obranné inovace. „Budou podporovat interoperabilitu a posilovat transatlantickou spolupráci v oblasti inovací v oblasti obrany,“ řekl.

    Za klíčový považuje přechod Aliance ke globálnějšímu přístupu k řešení globálních výzev. „Čína a Rusko jsou v čele autoritářského potlačování mezinárodního řádu založeného na pravidlech. Měli bychom tedy posílit náš politický dialog a praktickou spolupráci s podobně smýšlejícími partnery, abychom prosazovali naše hodnoty a chránili naše zájmy,“ prohlásil.

    Startupy i kutilové pro obranu NATO? Proč ne, říká účastnice hackathonu

    Proto chce navrhnou také posílení výcviku a budování kapacit pro partnerské země v těsném sousedství NATO. „Protože prevence je lepší než intervence,“ dodal.

    Stoltenberg chce rovněž přijít se způsoby, jak mezi spojenci zvýšit politickou koordinaci k základním tématům. Více vzájemných konzultací mezi členy by rád viděl i ohledně ekonomických záležitostí souvisejících s bezpečností. „K tomu máme dnes zavedené postupy. Potřebujeme však větší politickou vůli je používat,“ konstatoval.

    Aliance se také podle něj musí vážně zabývat bezpečnostními důsledky změny klimatu. Navrhne proto, aby spojenci stanovili „určitý standard“ pro snižování emisí z vojenského sektoru a postupně směřovali k cíli nulové uhlíkové stopě. Každý rok pak chce přezkoumávat, jaké by změna klimatu mohla mít dopady na alianční jednotky a jejich nasazení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media