Afghánští vojáci zabavili 100 kilogramů opia

Vydáno 29.11.2007
Zhruba 100 kilogramů surového opia za více jak milion dolarů zabavili při společném zátahu na jihu Afghánistánu příslušníci speciální jednotky afghánské národní armády a vojáci mezinárodních sil ISAF.  

Zátah byl první takovou společnou akcí afghánských bezpečnostních složek a zvláštního výcvikové týmu NATO.

Surové opium, které slouží pro výrobu heroinu, zabavili vojáci a členové afghánské vládní agentury pro vymáhání práva v oblasti Laškar Gar v provincii Hílmand na jihu země, informovalo velitelství mezinárodních sil.

"Společné naplánování a řízení této akce ukázalo ochotu afghánských bezpečnostních složek navzájem spolupracovat," konstatoval Gary Wolfenden, velitel zvláštní výcvikové skupiny, která má za úkol v provincii Hílmand bojovat proti obchodu s drogami.

Afghánistán je největším světovým vývozcem opia. Podle zprávy OSN se loni při rekordní úrodě získali drogoví šéfové v Afghánistánu neuvěřitelných 6700 tun opia, ze kterých lze vyrobit až 670 tun heroinu. Podle průzkumů afghánské vlády se pěstování máku věnují až 2 miliony drobných farmářů.

USA nabízejí plošné postřiky
Produkce opia v Afghánistánu roste nepřetržitě od svržení Talibanu v roce 2001. Režimu se dařilo produkci drog potírat, když hrozil farmářům vězením.

Dnes ale protidrogoví experti tvrdí, že jsou povstalci Talibanu do obchodu s drogami přímo zapojeni, aby mohli financovat své útoky.

Afghánské bezpečnostní síly pod tlakem mezinárodního společenství proto v posledních měsících vystupňovaly boj proti drogovým mafiím. Na sklonku loňského roku vojáci zastřelili hledaného drogového bosse Wali Mohammada Ibrimikiho.

Spojené státy afghánské vládě v boji proti pěstování máku a výroby opia nabídly, že zajistí ze vzduchu plošný postřik makových polí herbicidy. Podobnou taktiku používají vládní jednotky proti výrobcům kokainu v Latinské Americe.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí návrh zatím odmítl. Vláda má totiž obavy o zdravotní dopady na obyvatelstvo.

Kritici takového programu pak upozorňují na to, že plošné ničení makových polí herbicidy by mohl Taliban využít ve své propagandě u venkovanů, kterým během sovětské okupace vojáci ze vzduchu ničili chemickými látkami úrodu na polích.

Američané ale argumentují že herbicid glyfosfát je bezpečný a běžně ho používají američtí farmáři. "Jestliže změní názor, jsme připravení," citovala agentura Reuters amerického protidrogového koordinátora v Afghánistánu Thomase Schweicha.

 

 

inc natoaktual.cz