Afghánští vojáci cvičí uprostřed Evropy. Podívejte se

Vydáno 25.03.2008
K zemi! Nepřítel spatřen, gestikuluje kanadský průzkumník k četě afghánských vojáků, která se už hodinu plíží lesem k rozsáhlému jeskynnímu komplexu, kde se ukrývají povstalci. Nejde o ostrou akci v afghánských horách, nýbrž trénink bezpečnostních sil přímo uprostřed Evropy.  
FOTOGALERIE

Třicetiletý Ali Jan patří mezi necelou stovku afghánských vojáků, kteří ve výcvikovém centru americké armády v bavorském Hohenfelsu dokončují pod dohledem instruktorů z NATO výcvikový kurz.

Učí se hlavně taktiku boje a ovládání různých zbraní, od samopalů přes pistole až k řízeným střelám. "Až se vrátím, chci všechno naučit své vojáky. Musím dávat na své muže pozor a neposílat je do zbytečného nebezpečí," konstatuje.

Největší přínos ale vidí v tom, že se během výcviku naučil používat komunikační zařízení, díky kterému má při společných akcích s vojáky ISAF přehled o bojišti a může udílet rozkazy svým vojákům.

Pochází z vesnice u Mazáre Šaríf na severu, ale jeho jednotka bojuje v jihoafghánské provincii Ghazní. Na otázku, proč se zapsal do nově budované afghánské národní armády, která se účastní po boku mezinárodních sil těch nejtvrdších bojů s povstalci bývalého vládního hnutí Taliban, zvážní a rozčileně gestikuluje. "Dělám to pro svou rodinu, svou zemi, pro sebe i obyčejné afghánské lidi."

V jednom tréninkovém turnusu zde experti vycvičí zhruba 80 vojáků afghánské národní armády. Za poslední měsíce takovým výcvikem v Evropě prošlo přes 450 Afghánců. V Německu tráví každá skupina zhruba dva týdny. Pak se vrací zpět ke své jednotce a na cvičiště nastoupí další turnus vybraných vojáků.

"Učíme je základní taktické drily a připravujeme na situace, do kterých se mohou v boji dostat," říká člen výcvikového a monitorovacího týmu podplukovník John Stark.

V kurzu podle něj nechybí ani teorie, první pomoc a nácvik ostré střelby. Po několika dnech si pak afghánští vojáci vyzkouší vše v praxi během cvičných operací s vrtulníky i figuranty představujícími nepřátelské síly.

"Dáváme jim šanci stát se instruktory a učit vojáky u svých jednotek. Zatím tady trénujeme jen čistě bojové síly, počítáme ale s tím, že budeme cvičit i podpůrné afghánské jednotky, včetně logistů, spojařů a dalších profesí," konstatuje Stark.

Jak dodal, výcvik zajišťují opravdu zkušení experti. Jednotliví instruktoři se totiž rekrutují především z řad amerických vojáků, kteří už boji v Afghánistánu prošli. Zkušenosti předávají nejen afghánským vojákům, ale i ostatním jednotkám ze zemí NATO, které v Afghánistánu operují.

Lubomír Světnička natoaktual.cz