Afgháncům předáme zemi podle plánu, oznámil šéf NATO

Vydáno 02.02.2012
Severoatlantická aliance předá zodpovědnost za bezpečnost v Afghánistánu místní armádě a policii podle dohodnutého plánu, tedy do konce roku 2014. Podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogh Rasmussena se 130 tisíc aliančních vojáků bude stahovat postupně.  

Anders Fogh Rasmussen | foto: NATO Photos

"Afghánistán je naší nejvyšší prioritou," uvedl Rasmussen na úvod dvoudenní schůzky ministrů obrany členských zemí v Bruselu, která se situací v Afghánistánu bude zabývat. Aliance bude podle Rasmussena předávat odpovědnost v jednotlivých částech země Afgháncům přesně podle dohodnutého plánu, tedy do konce roku 2014.

Rasmussen tak reagoval na oznámení amerického ministra obrany Leona Panetty, který chce ukončit americké bojové operace v zemi už v roce 2013, tedy rok před plánovaným stažením. Američtí vojáci by se pak místo bojů měli věnovat výcviku afghánských bezpečnostních sil. Podle Panetty by z bojové role měla vystoupit i celá koalice.

Podobně se vyjádřil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země navíc v reakci na nedávnou smrt několika francouzských vojáků po útoku jednoho z příslušníků afghánské armády oznámila stažení svých bojových jednotek z Afghánistánu na konci příštího roku.

Rasmussen připomněl, že plán počítá s předáním poslední provincie v polovině příštího roku. Role koaličních sil se tak bude postupně měnit z bojové na podpůrnou. Celý proces ale musí být podle jeho slov koordinovaný. "Afghánské síly jsou den ode dne silnější a schopnější. Vedou zhruba 40 procent všech bojových operací a zajišťují bezpečnost pro polovinu afghánské populace," shrnul současnou situaci šéf NATO.

inc natoaktual.cz