natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vrtulník s českou vojačkou mohli sestřelit islamisté, varoval Zeman před terorismem

    24. listopadu 2020  12:03
    Prezident Miloš Zeman žádá o důkladné vyšetření nedávné havárie vrtulníku na Sinaji, při kterém zemřela česká vojačka. Prezident na tradičním velitelském shromáždění armády vyslovil podezření, že stroj mohli sestřelit radiální islamisté. Za zřícením stroje byla podle informací armády technická závada.  

    Prezident Miloš Zeman | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Nejsem si zcela jist, zda to byla nehoda, protože na Sinajském poloostrově působí islámští radikálové a není vyloučeno, že tam ten vrtulník sestřelili,“ uvedl Zeman při úterním slavnostním zahájení velitelského shromáždění. Doufá, že se nehoda řádně vyšetří.

    Armáda uctila památku zesnulé vojáčky. Velká ztráta, říkají kolegové

    Prezidentovi bude podle jeho slov ctí, příští rok zemřelou vojákyni Michaelu Tichou vyznamenat.

    Havárii vrtulníku v poušti na Sinajském poloostrově nepřežilo kromě Češky pět Američanů a Francouz, další Američan je ve vážném stavu a byl převezen do nemocnice. V misi dohlíželi na dodržování mírové smlouvy z roku 1979 mezi Izraelem a Egyptem.

    Nehodu vrtulníku UH-60 Black Hawk, způsobila podle sdělení armády technická závada během zásobovacího letu mnohonárodnostní pozorovatelské mise.

    Se štábní praporčicí Tichou se minulý týden přišla naposledy rozloučit její rodina. Pohřeb s vojenskými poctami se konal ve strašnickém krematoriu. Kvůli protiepidemickým opatřením se rozloučení zúčastnil jen omezený počet hostů. Pozůstatky z Egypta přivezl minulý týden do Kbel vojenský speciál.

    Zeman před vojáky varoval, že terorismus je hlavní hrozbou, kterému svět včetně České republiky čelí. „Jak říká (francouzský prezident) Macron, Rusko není nepřítel, Čína není nepřítel, nepřítel je mezinárodní terorismus. Jsme součástí boje proti, a já budu nezdvořilý, islámskému terorismu,“ prohlásil.

    Lasery, drony, roboti. Armáda se zaměří na další fázi modernizace

    Vyzval k tom, aby Česká republika byla součástí antiteroristické organizace. Zároveň kritizoval české tajné služby, které za hrozby opakovaně označují akce Ruska a Číny. „Nenechme se zmást těmi, kteří nám vyhrožují třetí světovou válkou, což bylo ve zprávě vojenského zpravodajství. Nenechme se zmást ani těmi, kteří tady rozsévají antiruskou a antičínskou hysterii,“ řekl.

    V souvislosti s americkými prezidentskými volbami podotkl, že osobně celou dobu protestuje proti stažení amerických sil z Afghánistánu. Ze země by se podle něj mohlo opět stát centrum terorismu. „Uvidíme, ja bude postupovat nová americká administrativa,“ dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media