natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Za útokem byli ruští agenti. Policie ukončila vyšetřování výbuchů ve Vrběticích

    29. dubna 2024  19:18
    Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) oznámila, že ukončila vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, při kterém zemřeli dva čeští občané a vznikla škoda přes miliardu korun. Případ kriminalisté po třech letech odložili se závěrem, že útok mají na svědomí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, ale jejich vydání do Česka není možné.  

    Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov) a Anatolij Čepiga (alias Ruslan Boširov), dvojice Rusů podezřelá z výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 a z atentátu na Sergeje Skripala a jeho dcery v roce 2018 | foto: natoaktual.cz

    „Policejní orgán považuje za prokázané, že výbuchy obou skladů ve Vrběticích provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, Hlavní správy generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, známé pod zkratkou GRU, jejichž motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel centrály Jiří Mazánek.

    Po třech letech tak končí vyšetřování, které odstartovalo šokující oznámení tehdejšího premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka na mimořádné víkendové tiskové konferenci, že za výbuchy asi padesáti tun munice v říjnu 2014 stojí ruská vojenská rozvědka.

    Účet za Vrbětice. Ruská akce způsobila škody jako největší teroristické útoky

    Při útoku před lety zahynuli dva čeští občané Vratislav Havránek a Luděk Petřík a bylo evakuováno opakovaně několik obcí. Škody přesáhly miliardu korun.

    Odklízení škod včetně munice rozmetané po okolí zabralo ve Vrběticích šest let a podílely se na něm tisíce policistů, vojáků a hasičů. Pracovalo se dvanáct hodin denně, oblast musela být dlouhodobě střežena.

    Policie podezřívala od počátku z útoku dva příslušníky ruské vojenské služby GRU, Anatolije Čepigu a Aleksandr Miškina, tedy stejnou dvojici ruských agentů, kteří měli později otrávit jedem novičok Sergeje Skripala v britském Salisbury.

    Elitní kriminalisté NCOZ po třech vyšetřování nyní potvrdili podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů a smrti českých státních příslušníků, včetně toho, že nejde o ojedinělou akci, ale o součást dlouhodobého diverzního působení ruské vojenské rozvědky na území Evropské unie a Ukrajiny. Chybějí však přímé důkazy, které by umožnily obvinit ruské agenty z terorismu.

    Rusko pachatele nevydá

    Podle NCOZ měla ruská vojenská rozvědka prostředky ke způsobení výbuchů, včetně osob, které kvůli tomu přicestovaly z Ruska a ihned poté odcestovaly zpět. Navíc podle zjištění NCOZ, disponovala ruská rozvědka detailními informacemi o uskladněném zboží, jeho pohybu i jeho konečném uživateli.

    Ruští agenti za výbuchem ve Vrběticích, Česko vyhostí 18 diplomatů

    „Pachateli byli dle zjištění Národní centrály proti organizovanému zločinu příslušníci jednotky 29155 určené k provádění diverzních operací v zahraničí spadající pod 161. centrum přípravy specialistů zvláštního určení GRU,“ uvedli kriminalisté ve své zprávě.

    Pro další postup podle nich ovšem chybí některé informace, zejména k pohybu jednotlivých příslušníků GRU na území ČR a ve skladech ve Vrběticích. „Lze jen předpokládat, jaké úkoly plnili jednotliví příslušníci nacházející se v ČR a okolních zemích, případně kolik dalších příslušníků ruských ozbrojených sil a jejich spolupracovníků se na útoku podílelo,“ uvedl ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

    Protože se podezřelí zdržují v Rusku a orgány Ruské federace odmítly splnit požadavky vznesené Českou republikou cestou mezinárodní právní pomoci, není podle policie možné získat potřebné informace, kterými disponuje ruská armáda a ruské tajné služby. Rusko odmítlo spolupracovat s tím, že by „vyřízení české žádosti mohlo poškodit svrchovanost, veřejný pořádek a důležité zájmy Ruské federace“.

    Zároveň vyšetřovatelé podle Mazánka vyčerpali možnosti získat další důkazy v České republice, případně v zemích, které vyhověly českým žádostem o právní pomoci. „Policejní orgán kvůli tomu nemůže získat další informace, které by umožňovaly zahájení trestního stíhání, a z tohoto důvodu rozhodl o odložení věci,“ dodal.

    Policisté NCOZ přitom útok prověřovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s policisty z Velké Británie a úzce spolupracovali s policejními složkami z Ukrajiny a USA. Prověřování pohybu podezřelých osob probíhalo na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Rakousku, Nizozemsku a Řecku.

    Pomoc zabijákům zajišťovali „Češi“

    Magazín The Insider v souvislosti s odložením vrbětického případu v Česku přinesl zprávu o zapojení dvou českých občanů do pomoci ruským zabijákům při subverzních akcí ruské vojenské rozvědky GRU po Evropě.

    Mělo jít o rodinu ruských agentů - Elenu a Nikolae Šapošnikovovi, pracujících jako obchodníci se zbraněmi. Jejich třípatrový hotel ve Framě na Chalkidiki v severním Řecku měl dlouhé roky sloužit jako úkryt pro příslušníky jednotky GRU 29155, tedy nejpochmurnější atentátní a sabotážní jednotky Vladimira Putina, která je zodpovědná za otravu Skripalových i výbuchy muničních skladů v Česku a Bulharsku.

    Lekce Vrbětice? Vláda váhala, ruská propaganda a konspirace udeřily bleskem

    „(Pár) jsou ruští ‚ilegálové‘ nebo špióni operující mimo diplomatické krytí, kteří strávili desítky let životem pod falešnou záminkou jako naturalizovaní občané Česka ,“ napsal The Insider.

    Zatímco oba manželé Šapošnikovovi se zabývali špionáží, Elena (62) byla podle všeho přímo integrována do jednotky 29155. Měli díky svým vazbám v Česku nejen zařídit, aby agenty Miškin a Čepiga získali přístup do dvou různých skladů ve Vrběticích, ale komunikovali přímo s generálem Andrejem Averjanovem, zakládajícím velitelem jednotky 29155.

    Šapošnikov byl v sovětské armádě nasazen v Afghánistánu. Po návratu sloužil v rámci sovětských vojsk na Slovensku, kde v roce 1990 požádali o politický azyl.

    Po rozdělení Československa rodina požádala o české občanství. Nikolai získal podle magazínu The Insider český pas v roce 1999, Elena až po opakovaných pokusech v roce 2004 po údajné „intervenci“ tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media