natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vojáci zůstávají v povodní postižených oblastech

    29. června 2009  7:44
    Armáda zůstává v oblastech postižených povodní na Novojičínsku a Jesenicku. S odklízením následků katastrofy pomáhá takřka 600 vojáků. Ministr obrany Martin Barták slíbil, "že vojáci zůstanou tak dlouho, dokud je bude potřeba".  

    Armáda o víkendu nasadila na odklízení následků povodní takřka 600 vojáků a 57 kusů techniky. Většina nasazených sil pomáhá na Novojičínsku, především v nejhůře zasažených oblastech Jeseníku nad Odrou a v Novém Jičíně.

    Další vojáci od soboty pracují na Jesenicku, které zasáhla takzvaná blesková povodeň v pátek. Pod vodou se tam ocitlo 17 obcí. "Hlavním úkolem je zprůjezdnit komunikace, zabezpečit postižené obce pitnou vodou, likvidovat popadané mosty, stromy a naplaveniny," konstatoval Jiří Zbránek z olomoucké záchranné roty, která na místě působí.

    V obcích je nasazeno zhruba 60 vojáků s těžkou technikou na odvoz sutin, jeřáby a cisternami. V následujících dnech budou vojáci na některých místech opravovat zničené mosty.

    Více než 300 vojáků stejné brigády od pátku pomáhá podle požadavků krizového štábu Moravskoslezského kraje v katastru Nového Jičína. V obci Žilina bylo o víkendu nasazeno na 130 z nich. Také zde vojáci rozdělení do skupin po celé délce obce intenzivně a systematicky pokračovali v odklízení trosek a odvozu naplavenin a odpadů, ale také ve vyklízení zatopených domů a sklepů.

    "Nepochybuji, že v terénu zůstaneme tak dlouho a v takovém počtu, jak jen to budou místní lidé potřebovat," řekl místopředseda vlády a ministr obrany Martin Barták, který postižená místa navštívil. Vojáci měli původně v zaplavených oblastech pomáhat jen do konce tohoto víkendu.

    "Bez vojáků bychom se absolutně neobešli," podotkl starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media