natoaktual.cz

Hledáme stážisty

Máte zájem o stáž v v Informačním
centru o NATO? Ozvěte se nám!

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • V Afghánistánu chci vařit česky, říká vojenský kuchař

    11. července 2008  10:30
    Na hamburgrech a hranolkách se v boji dlouho vydržet nedá, říká vojenský kuchař Zbyněk Tříska. V srpnu odletí společně s jednotkou na půlroční misi do Afghánistánu. Z amerických polotovarů chce prý zkusit vařit česká jídla.  

    S dvěma stovkami českých vojáků a civilních expertů bude Tříska pracovat na americké základně Shank v provincii Lógar. V srpnu vystřídá jeho jednotka kolegy, kteří tam působí od letošního března. - informace o českém působení v Lógaru najdete zde

    "Chci se pokusit vařit z amerických polotovarů co možná nejvíce českých jídel," tvrdí. Připouští však, že to bude obtížné. Veškeré zásobování základny totiž mají na starost právě Američané.

    "Věřím, že to zvládneme. Je tam hodně kuřecího masa, takže plánuju plátky s bramborem nebo rizoto. Člověk nemůže pořád jíst hranolky a hamburgry. Když to půjde, zkusíme udělat nějakou omáčku," konstatuje. Kvůli tomu už prý dokonce speciálně objednal pro kuchyni české koření.

    Na klasické vepřové se zelím podle něj vojáci nemohou spoléhat. "Jestli budu mít možnost udělat zelí a knedlíky a sehnat v muslimské zemi vepřové, pak to rád uvařím," říká. V Afghánistánu půjde o jeho třetí misi v "polní kuchyni". Před časem už vařil strávníkům v Kosovu.

    V Lógaru bude mít na starost dvě stovky hladových krků. Obavy, že by s ostatními kuchaři nestihl pro tolik lidí uvařit, nemá. "Kuchař prostě jede od rána do večera, alespoň ten čas v misi rychlé utíká," tvrdí Tříska.

    Pokud to bude možné, chtěl by pro vojáky v kuchyni péct i český chleba. Byl se už dívat na speciální směsi, ze kterých by mohli kuchaři připravovat čerstvý chléb přímo na základně.

    Český chleba je totiž svým složením natolik specifický, že ho nelze z jídelníčku vyškrtnout ani u vojáků v zahraničních misích. Nedávno to potvrdila i studie vědců Univerzity obrany v Brně. Armáda proto začala vyvíjet speciální kontejnerovou pekárnu, která by vojákům kdekoliv na světě zajišťovala přísun pečiva. - více o studii vědců čtěte zde

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media