natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Údolí NATO se hemží uniformami

    28. června 2004  11:04
    (Od našeho zvláštního zpravodaje) V dějišti istanbulského summitu je možné zahlédnout různé uniformy a obleky. Turecké, americké, německé. V komplexu kongresového centra, kterému se teď přezdívá "údolí NATO", se to hemží i policejními uniformami.  

    Hodně příšlušníků tureckých bezpečnostních sil je v civilu - typických tmavých oblecích.

    Najdete tu i tradiční turecké kroje. Takto jsou oblečeny ženy, které plní roli jakési atrakce v jídelně poblíž tiskového střediska. A pak tradiční slavnostní uniformy příslušníků tureckých ozbrojených sil.

    Přesto leckoho asi nejvíce zarazí kombinézy dvou příslušníků ruského ministerstva pro mimořádné situace. Co ti tady dělají? Všichni vědí, že NATO spolupracuje s Ruskem čím dál tím více, ale přece jen... Jak se sem dostali lidé z ruského úřadu, který se zabývá především pomocí civilnímu obyvatelstvu při živelných či jiných pohromách?

    SUMMIT NATO v ISTANBULU
    28. - 29. června 2004

    SUMMIT ISTANBUL
    zpravodajství

    OPERACE NATO
    ve světě

    CO ZMĚNÍ SUMMIT
    v alianci

    NAPSALI O SUMMITU
    v médiích

    speciální příloha natoaktual.cz

    Rusové se však podílejí na aktivitách aliance a jejích partnerských zemí, které mají zajistit schopnost pomoci obyvatelům prakticky kdekoliv – v případě přírodní katastrofy, teroristického útoku či zvýšené koncentrace chemických, biologických či radioaktivních látek.

    V Istanbulu Rusové představují své vybavení a přístroje. Společně s Maďary, kteří jsou v alianci teprve pět let, a tradičně neutrálními Švédy. Švédsko je partnerskou zemí NATO, ale v oblasti zajišťování pomoci civilnímu obyvatelstvu není mezi členem aliance a partnerským státem jako Rusko či Švédsko prakticky žádný rozdíl.

    Andrej Miščenkov z ruského ministerstva považuje svou účast na summitu NATO za důkaz toho, že vztahy mezi Ruskem a aliancí se navzdory všem problémům postupně zlepšují. Při pomoci civilnímu obyvatelstvu ostatně není rozhodující, kdo odkud pochází.

    "Vojáci musejí sloužit národu," říká a mimo jiné tím naznačuje, že NATO vnímá stále jako vojenskou organizaci. On sám byl vojákem, ale z armády odešel právě na ministerstvo pro výjimečné situace.

     

    Jan Žižka, autor je redaktorem týdeníku EURO natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media