natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Stíhači z Texasu cvičí nad Českem vzdušný boj

    7. září 2009  13:33
    Nad Českem začínají letecké manévry texaské národní gardy a českých vzdušných sil. Ze základny v Čáslavi budou američtí a čeští letci nadcházející dva týdny nacvičovat vzdušný boj i podporu pozemních jednotek.  

    Gardisté přiletěli do Česka s šesti nadzvukovými stroji F-16 už minulý týden. Na manévry přicestovalo celkem 98 příslušníků texaské národní gardy. "Cílem cvičení je společný letecký výcvik a výměna zkušeností ze zahraničních misí," uvedla mluvčí čáslavské základny Denisa Smitalová.

    Do cvičných operací se kromě Američanů zapojí také čeští letci s letouny Jas-39 Gripen a podzvukovými L-159 a letečtí návodčí z Náměště nad Oslavou. "První týden budou letci cvičit manévrový vzdušný boj a ve druhém týdnu pak budou cvičné operace zaměřeny na přímou leteckou podporu pozemních sil," konstatovala Smitalová.

    Novinkou pro české piloty bude jejich spolupráce s leteckým návodčím, který bude přímo v kabině jednoho z letounů F-16. Letečtí návodčí navádějí piloty letounů na cíle ke zničení. Čeští letci mají doposud zkušenosti hlavně s návodčími, kteří operují na zemi.

    "Od cvičení očekáváme zejména procvičení standardních procedur při plnění úkolů, ale také výměnu taktických zkušeností," řekl jeden z pilotů a organizátorů cvičení Radoslav Matula.

    Letecké manévry patří do programu takzvané výměny letek mezi státy. Čeští piloti tak už měli v minulosti možnost podobně cvičit například s belgickými piloty na letounech F-16, se Švédy na strojích Jas-39 Gripen, francouzskými piloty na strojích Mirage 2000 nebo německými letci na letounech Tornado a F-4.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media