natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Smlouva o raketách z Prahy vyprší za pár dní, varoval šéf NATO

    22. ledna 2021  10:08
    Svět by se neměl ocitnout v situaci, kdy nebude platit žádná dohoda o omezení jaderných hlavic, varoval šéf NATO Jens Stoltenberg. Upozornil tak, že americko-ruská smlouva Nový START, uzavřená před deseti lety v Praze, vyprší během několika dní. Přesněji 5. února.  

    Šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

    Stoltenberg ve čtvrtek vyzval představitele USA a Ruska, aby platnost klíčové dohody o jaderných zbraních prodloužili a později se pokusili rozšířit omezující dohodu také na Čínu.

    „Neměli bychom skončit v situaci bez omezení jaderných hlavic a Nový START vyprší během několika dní,“ řekl Stoltenberg novinářům v Bruselu.

    Čína není protivník, ale snaží se zastrašovat jiné, varoval šéf NATO

    Platnost smlouvy Nový START, podepsané 8. dubna 2010 americkým prezidentem Barackem Obamou a ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem v Praze, vyprší 5. února.

    Omezuje obě země držet maximálně 1 550 jaderných hlavic a platí také kombinovaný limit 800 kusů pro rozmístěné a nerozmístěné strategické nosiče jaderných zbraní a samostatný limit 700 kusů pro rozmístěné strategické nosiče (rakety, letadla, ponorky).

    Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov už v pondělí naznačil, že Moskva je připravena rychle podniknout kroky k udržení smlouvy při životě. Podobnou ochotu avizoval i nový americký prezident Joe Biden s tím, že bude usilovat o pětileté prodloužení dohody.

    „Prezident dlouho jasně říkal, že dohoda Nový START je v zájmu národní bezpečnosti USA. Prodloužení dává ještě větší smysl zvláště v této době, kdy jsou vztahy s Ruskem tak nepřátelské,“ uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

    Podle šéfa NATO Stoltenberga by ale prodloužení smlouvy Nový START mělo být jen počátkem společného úsilí k dalšímu posílení kontroly zbraní. „Musíme se podívat na způsoby, jak zahrnout více zbraňových systémů, na které se Nový START nevztahuje, ale také jak zahrnout Čínu, protože Čína nyní intenzivně modernizuje své jaderné zbraně a rozšiřuje své jaderné schopnosti,“ prohlásil.

    Analytici dlouhodobě upozorňují, že pokud by k prodloužení stávající americko-ruské smlouvy nedošlo, šlo by o další tvrdou ránu desítky let fungující kontroly zbrojení. Zvláště poté, co v roce 2019 USA i Rusko odstoupily od smlouvy INF o likvidaci raket středního a kratšího doletu z roku 1987 a nedávném oznámení Moskvy, že stejně jako Washington odstoupí od Smlouvy o otevřeném nebi.

    Ta umožňuje kontrolní lety nad vojenskými zařízeními signatářských zemí k ověřování deklarovaných počtu zbraňových systémů a po léta byla považována za jeden z pilířů pro budování důvěry a transparentnosti mezi Ruskem a Západem.

    Biden přiletí na summit do Bruselu

    Určitou naději na případné zlepšení vztahů s Ruskem ale i uvnitř Aliance vidí Stoltenberg právě v osobě nového amerického prezidenta Bidena. Ten je podle něj osobou, která má zájem posílit obrannou spolupráci a zároveň politikem, který skutečně věří v kolektivní obranu a spolupráci Severní Ameriky a Evropy.

    Vztahy USA a spojenců byly v posledních čtyřech letech napjaté. Bývalý prezident Donald Trump ostře kritizoval evropské členy NATO, že nedávají na svou obranu dost peněz a tvrdě je tlačil ke zvyšování obranných výdajů.

    Biden by podle Stoltenberga ještě letos měl dorazit na summit Severoatlantické aliance v Bruselu. Přesný termín vrcholné schůzky ještě není známý. Obecně se očekává, že v druhé polovině roku.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media