natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko bude čtvrtstoletí v NATO, na konferenci přijede Lord Robertson

    3. února 2024  10:06
    Česká republika si společně s Polskem a Maďarskem v březnu připomene již 25 let od prvního historického rozšíření Severoatlantické aliance o země bývalého východního bloku. Díky členství v nejsilnější obranné organizaci Česko získalo nejlepší bezpečnostní garance ve své historii.  

    Bývalý šéf NATO George Robertson na národní konferenci „Naše bezpečnost není samozřejmost“ k 20. výročí vstupu do NATO na Pražském hradě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Ve Španělském sále Pražského hradu se proto přesně na den výročí vstupu České republiky do NATO v úterý 12. března uskuteční jedenáctý ročník národní bezpečnostní konference Naše bezpečnost není samozřejmost (NBNS).

    Ta je vrcholnou českou akcí zaměřenou na aktuální bezpečnostní problematiku. Organizátorem konference je Jagello 2000.

    Na konferenci vystoupí jak nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou, ministryní obrany Janou Černochovou nebo ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským, tak v rámci tradičního politického panelu zástupci opozičního Hnutí ANO Karel Havlíček a Tomio Okamura za SPD.

    „Vnitropolitickou diskusi o bezpečnostní problematice považujeme za naprosto klíčovou a proto jsme hrdí, že přední zástupci všech politických subjektů, vládní pětikoalice i opozice každoročně na naší konferenci na bezpečnostní téma diskutují,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

    Organizátoři letos zařadili na program velmi aktuální téma propojování vnější a vnitřní bezpečnosti, kterému se bude věnovat policejní prezident Martin Vondrášek a generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

    Smyslem letošní konference ale není jen zhodnotit první čtvrtstoletí členství v Alianci, ale rovněž se zaměřit na klíčové téma její budoucnost v kontextu nynějšího dynamického vývoje bezpečnostního prostředí a hrozeb, neboť NATO si počátkem dubna připomene 75 let od svého založení v roce 1949.

    „Pokud chceme, aby Aliance byla garantem naší bezpečnosti i ve své stovce v roce 2049, tak hodně práce musíme udělat již dnes,“ doplnil Pavlačík.

    Ve speciálním panelu se na toto téma zaměří národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar a náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Podklad pro tento panel připravil přední think-tank AMO pod trochu provokativním názvem „Severoatlantická aliance není samozřejmost: Výzvy pro NATO a ČR“, který tak našel trefnou inspiraci v názvu konference.

    Na NBNS každoročně vystupují i významné zahraniční osobnosti. „Velmi si vážíme, že pozvání pana prezidenta přijal Lord Robertson, bývalý generální tajemník NATO, který právem stále patří k velmi respektovaným osobnostem,“ řekl Pavlačík. Lord Robertson již na Hradě vystoupil na prvním ročníku NBNS v březnu 2014. Tehdy prohlásil, že NATO se nemůže přestat rozšiřovat.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media