natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Jsme připravení do NATO investovat, říká Lipavský o schůzce ministrů v Praze

    7. února 2024  18:09
    Po dlouhých dvaadvaceti letech bude Praha hostit důležité jednání Severoatlantické aliance. Květnové neformální zasedání ministrů zahraničí zemí NATO bude bezesporu největší a také nejvýznamnější alianční akcí v České republice od historického summitu v roce 2002. „Zdůrazní, že se Česko aktivně podílí na vizi bezpečnosti západního světa,“ uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský.  

    Šéf NATO Jens Stoltenberg a americký ministr zahraničí Antony Blinken během neformálního zasedání šéfů diplomacie Aliance norském Oslo v roce 2023 | foto: NATO Photos

    Vrcholný summit NATO v Praze v roce 2002 se zapsal do historie mimo jiné největším rozšířením Aliance a to hned o sedm nových zemí. Na dlouhých dvaadvacet let se pak ovšem klíčová zasedání spojenců české metropoli tak nějak vyhýbala. Až dosud.

    Koncem května bude totiž Praha hostit neformální zasedání ministrů zahraničí všech členských zemí NATO. Ačkoliv přesný termín ještě Černínský palác ani bruselská centrála spojenců dosud nezveřejnily, jedno už je jisté.

    Do Česka na pár dní přicestují stovky představitelů a diplomatů z členských a partnerských zemí, aby na Pražském hradě diskutovaly o evropské a globální bezpečnostní politice. Mezi hlavní témata jednání bude podle očekávání patřit ruská válka na Ukrajině.

    Očekává se tak příjezd amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, šéfky německé diplomacie Annaleny Baerbock nebo britského ministra a někdejšího premiéra Davida Camerona.

    „Je to právě ministeriáda NATO, která je vedle summitu druhé nejdůležitější bezpečnostně-politické zasedání Aliance mimo Brusel,“ uvedl český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Právě on loni v březnu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi navrhl, aby se Praha znovu „dostala do kalendáře“ významných spojeneckých jednání.

    „Konání zdůrazní, že se Česko aktivně podílí na vizi bezpečnosti západního světa, a tedy i naší bezpečnosti. A podtrhne, že jsme jako Česko připraveni do NATO investovat. A to jak politicky, tak finančně, čímž posílíme tak nepostradatelnou vazbu mezi Evropou a USA,“ dodal Lipavský.

    Šéfové diplomacie zemí NATO se pravidelně scházejí dvakrát do roka na řádném zasedání v bruselské centrále Aliance, podobně jako ministři obrany. Neformální jednání ministrů zahraničí se doposud uskutečnilo dvakrát, loni v norském Oslo a rok předtím v Berlíně.

    Květnové pražské setkání se uskuteční u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do NATO a 75. výročí založení samotné Aliance. Zároveň ale půjde o poslední a klíčovou schůzku spojenců pro doladění agendy před červencovým summitem NATO ve Washingtonu.

    „Bude se jednat o klíčovou schůzku před washingtonským summitem NATO. Je určitě skvělé, že se čelní představitelé členských států po letech opět sejdou v Praze,“ konstatoval poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

    Podle českého velvyslance při NATO Jakuba Landovského je ministeriáda NATO těsně před summitem ve Washingtonu dobrou příležitostí ukázat naši zemi jako spolehlivého spojence ve složité době.

    Česko bude čtvrtstoletí v NATO, na konferenci přijede Lord Robertson

    „Spojenectví přináší mír, stabilitu s prosperitu nejen naší zemi, ale i třiceti dalším spojencům s více než miliardou obyvatel. Jsem přesvědčen ze toto výročí oslavíme i společně se Švédskem,“ dodal Landovský.

    České ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že setkání ukáže závazek země k politické soudržnosti a kolektivní obraně NATO, zejména tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině. „Rozhodnutí vstoupit do euroatlantických struktur a následné zakotvení České republiky v NATO představuje jeden z historicky nejvýznamnějších kroků v samostatné historii České republiky. Jeho význam je dnes skutečně doceněn,“ podotkl Černínský palác.

    Jednání v Praze budou provázet přísná bezpečnostní opatření a náklady na akci by se podle některých zdrojů měly pohybovat v řádech desítek milionů korun.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media