natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Náčelník indické armády zemřel při havárii vrtulníku v horách

    8. prosince 2021  19:40
    V horské oblasti u města Kúnúr na jihu Indie se ve středu zřítil vojenský vrtulník Mi-17. Při havárii zemřelo 13 lidí včetně náčelníka Generálního štábu indické armády Bipina Rawata a jeho manželky. Příčiny tragédie vyšetřuje indické letectvo.  

    Náčelník štábu indické armády Bipin Rawat | foto: Armáda ČR

    Generál Rawat s doprovodem cestoval ze základny indického letectva ve státě Tamilnádu na přednášku na vojenské vysoké škole ve městě Wellington, vzdáleném asi 100 kilometrů. Vrtulník Mi-17 ruské výroby se zřítil v horské oblasti u města Kúnúr.

    „S hlubokou lítostí, bylo zjištěno, že generál Bipin Rawat, paní Madhulika Rawatová a dalších 11 osob na palubě při nešťastné nehodě zemřelo,“ uvedlo v prohlášení indické letectvo, které příčiny havárie vyšetřuje.

    Ze 14 lidí na palubě přežil pouze jeden z důstojníků štábu Varun Singh, který byl hospitalizován se zraněními ve Wellingtonu.

    Generál Rawat stál v čele armády o roku 2019. Soustrast pozůstalým vyjádřili také čeští představitelé, protože indické náčelník štábu zhruba před měsícem přímo v Česku osobně jednal o možnosti spolupráce. Navštívil například 21. základnu taktického letectva v Čáslavi nebo středisko simulačních a trenažérových technologií a expertní centrum proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově.

    „Právě jsem se dozvěděl o leteckém neštěstí, při kterém zahynul náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Indie generál Bipin Rawat s manželkou. Před měsícem jsme v Praze jednali o možné další spolupráci našich armád. Upřímnou soustrast jeho rodině a vojákům,“ uvedl náčelník štábu české armády Aleš Opata.

    Podobně reagoval také ministr zahraničí Jakub Kulhánek nebo náměstek ministra obrany Jan Havránek. K tragické smrti indického generála se však vyjádřili vojenští představitelé po celém světě.

    „Generál Rawat zanechal nesmazatelnou stopu na vývoji americko-indického obranného partnerství a stál v centru transformace indických ozbrojených sil ve více integrovanou bojovou organizaci. Měl jsem tu čest se s ním setkat na začátku tohoto roku a vnímal jsem ho jako cenného partnera a přítele Spojených států,“ napsal například šéf Pentagonu Lloyd Austin.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media