natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vzdušný prostor vojenských letišť na Slovensku budou hlídat české radary

    2. prosince 2020  12:15
    Pardubický výrobce Eldis získal zakázku na dodávky radarových systémů na tři slovenská vojenská letiště. Hodnota kontraktu přesahuje půl miliardy korun, informovala firma s tím, že radiolokátory na Slovensko dodá postupně v příštích třech letech.  

    Radarový systém RPL-2000 pardubického výrobce | foto: Eldis

    Pardubická společnost Eldis dodá na Slovensko komplexní radarové systémy RPL-2000 na letiště Kuchyňa-Malacky, Sliač a Prešov. Smlouvu firma podepsala se slovenským ministerstvem obrany v pondělí. Cena zakázky činí 19,7 milionu eur, tedy zhruba 516 milionů korun.

    „Díky tomu, že jsme uspěli, máme na příští tři roky zajištěnou práci jak ve výrobě, tak při instalaci u zákazníka,“ uvedl ředitel společnosti Aleš Jedlička.

    V každém z příštích tří roků dodá firma systém na jedno z letišť. Prvním místem bude letiště Kuchyňa-Malacky.

    „Technika po životnosti je pravděpodobně druhým nejčastějším problémem v našich ozbrojených silách hned po havarijním stavu infrastruktury. Je to smutné, ale zároveň jasné zrcadlo zanedbání nezbytných investic do modernizace a rozvoje,“ uvedl k zakázce slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

    Radarový systém RPL-2000 patří mezi úspěšné produkty společnosti s řadou instalací v zahraničí. V České republice slouží na čtyřech leteckých základnách české armády v Praze-Kbelích, Pardubicích, Náměšti nad Oslavou a v Čáslavi.

    Systém tvoří primární přehledový radar RL-2000, monopulzní sekundární přehledový radar MSSR-1 a přesný přibližovací radar PAR-E. Komplexní systém zajišťuje přehled o letadlech v okolí letiště, bezpečné navádění na přistání a v případě sekundárního radaru také komunikaci s letouny.

    Pardubický výrobce s úspěchem na Slovensku získá významnou referenční zakázku v členské zemi NATO. „Naše společnost usiluje o to, aby se více prosadila na západních trzích,“ konstatoval Jedlička. V současné době se účastní velkého tendru na přibližovací radary v Německu.

    Firma i přes potíže způsobené koronavirovou pandemií řeší významnou zakázku pro třináct civilních letišť v Číně a v uplynulých měsících instalovala své výrobky v Malajsii nebo v Bulharsku.

    Firma patřící do průmyslové skupiny Czechoslovak Group příští rok oslaví třicet let od svého vzniku. Loni pardubický výrobce radarových systémů zaznamenal takřka miliardový obrat a vzhledem k množství zakázek otevírá novou výrobní halu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media