natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • NATO rozmístí další vojáky. Část německých posil by mohla působit v Česku

    16. března 2022  18:05
    Ministři obrany NATO pověřili vojenské velitele, aby připravili plány na masivní a dlouhodobé posílení východní hranice pro odstrašení Ruska. Část německých vojáků pro mezinárodní bojovou skupinu, která bude rozmístěna na Slovensku, by podle ministryně obrany Jany Černochové mohla působit v Česku.  

    Jana Černochová s šéfem Pentagonu Lloydem Austinem, generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a českým velvyslancem Jakubem Landovský během zasedání ministrů obrany Aliance (16.3.2022) | foto: NATO Photos

    Aliance formuje novou bojovou skupinu pro rozmístění na Slovensku. Tamější parlament už v úterý schválil nasazení nejvýše 2 100 zahraničních vojáků v zemi. Kromě až 600 českých vojáků by v ní měly působit jednotky z USA, Polska nebo Slovinska.

    Nizozemsko a Německo chtějí na Slovensku vyslat výkonné protivzdušné systémy Patriot.

    Podle ministryně Černochové má ale Berlín zájem vyslat do skupiny víc vojáků, než kolik jich může podle mandátu na Slovensku být. Jednou v možností tak je, že by část německých posil působila v Česku.

    „Jedna z variant, která je teď na stole je, že by část toho německého zastoupení, byla někde na území České republiky,“ potvrdila Černochová po jednání ministrů agentuře ČTK.

    Pobyt německých vojáků v zemi by podle ministryně nejprve musely schválit obě komory českého Parlamentu.

    Více stíhaček, ponorek a letadlových lodí

    Ministři obrany NATO potvrdili, že budou nadále pomáhat Ukrajině dodávkami zbraní, ale také humanitárně a finančně. K jednání se během dne připojil na dálku také ukrajinský ministr Oleksij Reznikov.

    Bezletová zóna, letecký most nebo drony? Co poslat Kyjevu a nerozběsnit Putina

    Kyjev opakovaně žádá o dodávky stíhaček nebo vytvoření bezletové zóny, to však spojenci nadále odmítají s tím, že by to Alianci vtáhlo do přímé války s Ruskem.

    „Zůstáváme jednotní v naší podpoře Ukrajiny,“ uvedl po jednání řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Analytici soudí, že od zahájení invaze poskytly členské země Kyjevu přes 20 tisíc protitankových a dalších zbraní.

    V dalších dodávkách budou státy pokračovat i přes ruské hrozby, že by se dodávky mohly stát terčem útoků. Podle nizozemské ministryně obrany Kajsy Ollongrenové „má Ukrajina právo se bránit“.

    Podle litevského ministra obrany Arvydase Anušauskase musí být Rusko potrestáno a Ukrajině musí být poskytnuta veškerá možná pomoc a perspektiva členství v EU. „Putin a jeho generálové přešli k taktice teroru - masové vraždění ukrajinských civilistů vojenskými prostředky,“ prohlásil.

    Šéf NATO Jens Stoltenberg upozornil, že Aliance se musí rychle přizpůsobit nové realitě vyvolané ruskou invazí. Ministři proto pověřili vojenské velitele, aby připravili plány na další posílení východního křídla pro odstrašení Ruska.

    „Nesmíme se bát, musíme zůstat klidní, protože Putin by rád viděl, že se všichni bojí,“ vyzval estonský ministr obrany Kalle Laanet.

    Podle Stoltenberga bude posílení vojenské přítomnosti na východě „podstatné a dlouhodobější“ a ve všech doménách, tedy na zemi, ve vzduchu, na moři ve vesmíru a v kyberprostoru. Moskva podle něj uvidí více letounů, úderných letadlových lodí i ponorek.

    „Putin chtěl rozdělit NATO, ale narazil na jednotnou Alianci,“ prohlásil Stoltenberg.

    Americký prezident Joe Biden poté oznámil další balík pomoci Ukrajině v hodnotě 800 milionů dolarů. Spojené státy poskytnou Kyjevu zbraně, munici, drony i vysoce přesné protiletadlové střely.

    Další dodávku vojenského materiálu za více než 700 milionů korun ve středu schválila také česká vláda. Po jednání kabinetu to bez podrobností potvrdil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media