natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Podcast: O spolupráci mezi spojenci hovoří letci Petr Michenka a Jan Susekar

    14. prosince 2022  16:34
    Proč je pro Česko výhodné zapojení do řady společných programů NATO, než si techniku a s tím související schopnosti pořizovat? Jak funguje praktická spolupráce mezi spojenci v rámci Aliance a konkrétně u vzdušných sil hovoří v doprovodném podcastu seriálu #nacoNATO zkušení letci Petr Michenka a Jan Susekar s moderátorkou Alžbětou Kvitovou.  

    Petr Michenka a Jan Susekar v podcastu k seriálu #nacoNATO | foto: natoaktual.cz

    Petr Michenka a Jan Susekar nyní působí v sekci rozvoje sil ministerstva obrany. Oba platí za velmi zkušené bojové piloty. Oba létali s podzvukovými bitevníky L-159 a Michenka i s nadzvukovým letounem Gripen.

    Oba také v minulosti například veleli českému poradnímu týmu v Iráku, který zajišťoval mentoring iráckých pilotů a příslušníků pozemního personálu přeškolujících se na pořízené letouny L-159.

    Podcast k závěrečné epizodě miniseriálu #nacoNATO se zaměřuje na to, jak Aliance funguje v praxi a jakou k tomu používá techniku. Letci v rozhovoru prozradí, jak se člověk dostane k armádnímu letectvu i jak spolupracují čeští vojáci v misích a proč nemají problémy se spojenci společně operovat.

    Podrobně také rozebírají detaily společných programů NATO, do kterých se zapojuje i Česká republika. Od letounů včasné výstrahy AWACS, přes flotilu létajících tankerů až po obří bezpilotní stroje.

    A vysvětlují, proč je účast v programech pro zemi velikosti ČR výhodnější, než si takovou techniku pořizovat. „Jsme zapojeni v těch aktivitách, které nám pomáhají plnit naše závazky,“ konstatoval Michenka.

    A co si představit pod označením voják NATO? „Představte si společenství 30 států na dvou kontinentech a sílu 3 milionů vojáků, kteří slouží k zastrašení případného agresora,“ podotkl Susekar.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media