natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Podcast: O pozici Česka v NATO a výhodách členství hovoří generál Jiří Šedivý

    7. prosince 2022  12:01
    Jako čerstvý nováček se Česká republika relativně velmi brzy plnohodnotně zapojila do procesu vývoje NATO, které se vzhledem k bezpečnostnímu vývoji ve světě muselo radikálně změnit, říká v doprovodném podcastu seriálu #nacoNATO někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý s moderátorkou Alžbětou Kvitovou.  

    Generál Jiří Šedivý v podcastu k seriálu #nacoNATO | foto: natoaktual.cz

    Armádní generál v záloze Jiří Šedivý byl letech 1998–2002 náčelníkem generálního štábu české armády, tedy přímo v době, kdy Česká Republika vstupovala do NATO. Nyní působí jako bezpečnostní poradce.

    Během své kariéry postupně velel tankovým jednotkám i pozemním silám. V letech 1995–1996 velel českému kontingentu v misi IFOR v Bosně a Hercegovině. Při rozsáhlých povodních v roce 1997 na Moravě řídil armádní záchranné operace.

    V rozhovoru popsal, že vlastní příprava ke vstupu ČR do Severoatlantické aliance začala bezprostředně po rozpadu Československa. Upozornil, že se často nesprávně hovoří o tom, že NATO je pouze vojenská aliance. „Není to pravda, musíte chápat, že jsou to vlastně mezinárodní vztahy a je to také otázka ekonomiky,“ uvedl.

    Jako nováček se podle něj Česko relativně velmi brzy začalo integrovat do procesu vývoje celé Aliance, která si rovněž prošla zásadní proměnou. Stejně jako samotná česká armáda.

    „Získali jsme něco, po čem jsme toužili řadu let. Stali jsme se součástí struktury, která nám garantuje bezpečnost, i když v České republice byla řada lidí, která tomu zpočátku nevěřila,“ konstatoval.

    Vývoj armády byl v posledních letech podle jeho slov ovlivněn dobou určitého sebeuspokojení, že žijeme v prostředí, které nemůže přinést další války. „Pocit byl tak silný, že se snižovaly výdaje na obranu a to i v jiných státech,“ upozornil.

    A proč NATO v rámci misí zasahuje daleko za svými hranicemi? „Jde o naši bezpečnost… Hrozba se má likvidovat tam, kde vzniká,“ tvrdí.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media