natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Podcast: O hlavní hrozbě a přerodu NATO hovoří historik Petr Luňák

    4. prosince 2022  12:02
    Aliance musela obhajovat důvod své existence po rozpadu svého úhlavního protivníka, ale rychle se ukázalo, že Evropa a svět v žádném případě nejsou bezpečné místo, říká v doprovodném podcastu seriálu #nacoNATO historik Petr Luňák s moderátorkou Alžbětou Kvitovou.  

    Historik Petr Luňák v podcastu k seriálu #nacoNATO | foto: natoaktual.cz

    Český historik, který publikoval řadu prací z oboru novodobé historie a mezinárodních vztahů. Působí také jako diplomat. Řadu let pracuje v sekretariátu centrály Severoatlantické aliance v Bruselu, momentálně v odboru komunikace se členskými a partnerskými státy. Působil také v Moskvě.

    V rozhovoru Luňák připomněl, že Varšavská smlouva byla zrcadlovou strukturou k NATO, ale dlouhé roky pouze symbolickou v reakci na přijetí tehdejšího Západního Německa mezi členy Aliance.

    Luňák upozornil na zásadní rozdíl ve fungování NATO a Varšavské smlouvy. Například na jenom z případů, kdy československé vedení dostalo z Moskvy za úkol vypracovat plán masivního útoku na Západ a proč to generalita považovala za naprosto nerealistické s tím, že by se území Československa proměnila na místo totální jaderné zkázy.

    „Československá generalita měla k tomu výhrady, nicméně ten příkaz zněl zcela jasně a nebyla žádná možnost, jak to ovlivnit,“ konstatoval.

    A jaké potíže měli sami členové NATO mezi sebou a proč Francie vystoupila z vojenských struktur? A proč k tomu kroku na čas přistoupilo také Řecko? „Zajímavý je i případ Portugalska, kde se do vlády dostali kovaní komunisté a vznikly obavy, že by měli přístup k tajným informacím NATO,“ podotkl.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media