natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Most mezi NATO a islámským světem

    29. června 2004  15:38
    (Od našeho zvláštního zpravodaje) Rybáři stojí s pruty na dlouhém mostu v Istanbulu a loví přímo v mořských vodách. Kousek od nich je čilý ruch – v několika pruzích se žene jedno auto za druhým. Most spojuje kulturu klidných rybářů s tempem velkoměsta.  

    Mosty jsou pro Istanbul důležité – ty skutečné i ty pomyslné. Turecké velkoměsto spojuje Asii s Evropou, Západ s Východem, západní civilizaci s muslimským světem. Státníci na istanbulském summitu NATO mluví o velké symbolice – právě aliance by od nynějška měla najít most do celého velkého Blízkého východu včetně severní Afriky.

    Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer tady mluvil o spojování kultur a regionů. Právě Turecko podle něj ukazuje, že je to možné. Také americký prezident George Bush hovoří o Turecku jako o modelové islámské zemi.

    Po pravdě řečeno – návštěvník summitu musí mít občas pocit, že ani v muslimské zemi není. Pokud si někdo představuje islámský svět třeba jako oblast plnou zahalených žen, Istanbul do ní rozhodně nepatří.

    SUMMIT NATO v ISTANBULU
    28. - 29. června 2004

    SUMMIT ISTANBUL
    zpravodajství

    OPERACE NATO
    ve světě

    CO ZMĚNÍ SUMMIT
    v alianci

    NAPSALI O SUMMITU
    v médiích

    speciální příloha natoaktual.cz

    Ženy ukazují, jaká je dnešní istanbulská společnost. Velká část z nich chodí velmi moderně oblečena. I na veřejnosti působí sebevědomě a emancipovaně.

    Není divu, že když američtí stratégové vypracovávali mezinárodní iniciativu pro velký Blízký východ, mezi hlavní body zařadili zlepšování postavení žen. Podle něj lze měřit pokrok. V Istanbulu se alespoň na první pohled zdá, že to funguje. I když není vyloučeno, že s evropskou politikou rovných příležitostí pro muže a ženy by Turci ještě měli potíže.

    Zajímavý je pohled na reklamní bloky v tureckých televizích. Člověk nemusí umět turecky, aby pochopil, že jsou plné motivů nezahalené ženské krásy. Pohledné ženy lákají muže a... spotřebitele. Turecko je ostatně velmi zajímavý trh – pokud v budoucnosti vstoupí do Evropské unie, bude druhou největší zemí po Německu.

    Když odborníci v Severoatlantické alianci chystají své velké plány pro Blízký východ, měli by si asi lámat hlavu i nad tím, jak oslovit ženy v partnerských muslimských zemích.

    Jan Žižka, autor je redaktorem týdeníku EURO natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media