natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Kardinála Vlka by mohl vystřídat armádní kaplan Holub

    22. prosince 2009  10:56
    Vatikán hledá nástupce za kardinála a pražského arcibiskupa Miloslava Vlka. Mezi možnými kandidáty se v církevních kruzích objevuje i jméno bývalého hlavního armádního kaplana a současného poradce pro duchovní službu na ministerstvu obrany Tomáše Holuba.  

    "Vnímám to na jedné straně jako ocenění mé práce v armádě a pro armádu a tohoto ocenění si moc vážím. Na druhé straně to však vnímám pouze jako soukromý názor jednotlivců, který není nikterak relevantní," řekl Tomáš Holub.

    Výběr je totiž jen a jen v režii Vatikánu. Jako nejpravděpodobnější nástupci se dosud jevili královéhradecký biskup Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, litoměřický biskup Jan Baxant nebo strahovský opat Michael Pojezdný. Ve výčtu duchovních ale nechybí ani jména biskupa Václava Malého nebo právě současného poradce ministra obrany pro duchovní službu Tomáše Holuba.

    "Já sám si myslím, že by jím (nástupcem) mohl být Tomáš Holub, kterého známe jako výrazného armádního kaplana," uvedl pro Českou televizi Josef Beránek z České křesťanské akademie.

    Holub nastoupil do armády v roce 1996, a to do tehdy právě vznikající Vojenské duchovní služby. Působil jako první vojenský kaplan české jednotky v misích IFOR a SFOR v Bosně a Hercegovině. Po návratu sloužil jako kaplan 4. brigády rychlého nasazení. Až do roku 2006 byl hlavním armádním kaplanem, než se stal poradcem ministra obrany pro duchovní službu.

    Papežská nunciatura v Praze by měla do centra katolické církve odeslat tři návrhy. Jméno Vlkova nástupce ale může být nakonec zcela jiné, protože rozhodne sám papež Benedikt XVI. Všeobecně se očekává, že by papež mohl nástupce jmenovat 6. ledna na svátek Tří králů.

    Miloslava Vlk byl jmenován kardinálem před patnácti lety. Letos slaví sedmasedmdesáté narozeniny a chce ve své funkci skončit. Chtěl odstoupit už před dvěma lety, ve věku, kdy odchází většina katolických biskupů. Papež Benedikt XVI. ale jeho rezignaci nepřijal a mandát mu o dva roky prodloužil.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media