natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Policie zasahovala na generálním štábu kvůli zakázkám na mikrovlnnou síť

    19. září 2023  12:37,  aktualizováno  20.9 8:53
    Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od úterního rána zasahovali na Generálním štábu Armády České republiky a dalších místech. Zadrženo bylo deset lidí a devět z nich obviněno v souvislosti s veřejnými zakázkami na servis mikrovlnné sítě. O jejich vazbě má státní zástupce rozhodnout během středy.  

    Budova Generálního štábu Armády ČR | foto: army.cz

    „Můžeme potvrdit, že v některých objektech Armády ČR provádí Policie ČR úkony související s trestním řízením. Resort ministerstva obrany, včetně Armády ČR, poskytuje policii maximální součinnost,“ potvrdila armáda na síti X.

    Později v úterý resort obrany uvedl, že na základě dostupných informací úkony v trestním řízení nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení české armády. „Šetřené skutky se vztahují k období před nástupem současného vedení ministerstva obrany a velení Armády ČR,“ podotkla tisková služba armády.

    K informaci, že se zásah týká předchozího období, se ohradil tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Obvinil armádu, že se nechá politicky zneužívat. „V době podpisu smlouvy jsem byl ministrem pár týdnů, ale šlo o zakázku, která šla čistě po úřednické linii. Nepodléhala schválení ani podpisu ministra. Nikdo z úředníků ale nebyl mezi obviněnými a podle dostupných informací, nebylo pochybení na straně ministerstva obrany,“ uvedl Metnar.

    O zásahu jako první informovala Česká televize s tím, že akce pod dozorem pražského Vrchního státního zastupitelství se týká armádních zakázek.

    Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje speciální útvar provádí úkony trestního řízení. Podrobnosti ale neuvedl s tím, že případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze a to si vyhradilo zveřejňovat informace.

    „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 9 osobám, souvisí s veřejnými zakázkami Ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ oznámil žalobce Adam Borgula.

    Jde o vnitřní mikrovlnnou síť ministerstva obrany, která pokrývá celé Česko a armádě umožňuje komunikaci nezávislou na telekomunikačních operátorech.

    Borgula neupřesnil, na kterých místech detektivové zasahovali. Později ovšem potvrdil, že zadrženo bylo celkem 10 osob a o případných návrzích na vazbu rozhodne státní zástupce ve středu.

    Zásah na generálním štábu má údajně souviset s kauzou „Dozimetr“, v níž policie loni obvinila víc než deset lidí kvůli ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku.

    Podle Deníku N a Seznam Zprávy se policie zajímá mimo jiné o podnikatele Jindřicha Špringla, kterého v kauze Dozimetr policie stíhá za podplácení u zakázek na rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru. Deník N uvedl, že při zásahu na generálním štábu jde o desetimilionovou zakázku, kterou Špringl získal v roce 2018.

    inc

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media