natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Extrémní závod v Jeseníkách opustily hned po první etapě tři týmy

    3. února 2010  9:55
    Mělo to být jen takové zahřívací kolo. Místo toho v první etapě extrémního armádního závodu napříč Jeseníky vypadly hned tři soutěžní týmy. V závodě tak pokračuje jen 15 družstev, ty pravé extrémy přitom na závodníky teprve čekají.  

    "Kvůli zdravotním potížím ze závodu odstoupili Belgičané, Slováci a jedno polské družstvo," potvrdil natoaktual.cz mluvčí závodu Pavel Pazdera.

    Extrémní armádní závod Winter Survival odstartoval v pondělí v okolí Pradědu. Závodníky čekal dopoledne skikrosový závod, tradiční sjezd a převoz raněného po sjezdovce.

    Odpoledne pak týmy musely absolvovat desetikilometrový přesun horským terénem na lyžích s veškerou výbavou. "Trasa vedla z Karlovy Studánky do prostoru přežití, který je v lese asi tři kilometry západně od Vrbna pod Pradědem," popsal Pazdera.

    Tam se družstva postavila na start nočního orientačního závodu, který trval zhruba půl druhé hodiny. Samotnou noc strávili závodníci venku ve sněhu.

    Vrcholem závodu je dvoudenní vytrvalostní etapa, do které odstartovaly týmy dnes ráno. Právě tuto nejnáročnější část závodu většinou nedokončí kvůli zraněním nebo vyčerpání hned několik týmů.

    Její součástí je překonávání skalních stěn, říčních roklí a přenocování v zimní přírodě. Přes padesát kilometrů nepřístupným horským terénem musí závodníci absolvovat s veškerou výbavou na zádech a přitom splnit řadu úkolů.

    Po prvních disciplínách si nejlépe vedlo družstvo z Univerzity obrany v Brně, před vojáky ze Základny munice v Týništi nad Orlicí a studenty vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media