natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Extrémní závod napříč Jeseníky neohrozí ani nedostatek sněhu

    28. prosince 2009  8:28
    Ani nedostatek sněhu zřejmě neohrozí start extrémního závodu, který armáda připravuje na přelom ledna a února v Jeseníkách. Ve fyzicky i psychicky vyčerpávajícím klání změří síly v zimním přežití dvě desítky vojenských týmů z tuzemska i ze zahraničí.  

    Extrémní vytrvalostní závod tříčlenných armádních družstev se v Jeseníkách koná už šestnáct let. Náročnost soutěže láká družstva ze speciálních vojenských jednotek z tuzemska i zahraničí.

    Letos se například na startu opět objeví tým z výcvikového střediska Para-Commandos z belgického Marche-les-Dames. Pravidelně se závodu účastní například piloti nebo vojáci ze 102. průzkumného praporu či 601. skupiny speciálních sil z Prostějova.

    Soutěžící budou muset urazit desítky kilometrů horským terénem, zdolávat skalní útvary, překonávat říční rokle, zachraňovat zraněného, na lyžích absolvují rychlostní štafety a střelbu z ručních zbraní.Na start pětidenního klání se postaví dvacítka armádních družstev z Česka, Belgie, Polska a Slovenska.

    WINTER SURVIVAL
    Vše o loňském ročníku extrémního závodu napříč Jeseníky

    "Účast zahraničních týmů zatím není uzavřena," uvedl pro natoaktual.cz mluvčí závodu Pavel Pazdera. Jak dodal, někteří tradiční účastníci ale museli účast odřeknout. Například jednotka z 233. praporu horských myslivců z německého Mittenwaldu. "Němci se omluvili, protože odjíždějí do mise v Afghánistánu," konstatoval Pazdera.

    Organizátory závodu, který nemá jinde na světě obdoby, v těchto dnech trápí především nedostatek sněhu. Na vrcholcích Jeseníků v současné době leží jen do 40 centimetrů sněhu a sjezdovky zatím kvůli nízké sněhové pokrývce nejsou v provozu.

    Start závodu to neohrozí, ale organizátoři možná budou muset pozměnit soutěžní disciplíny. Hned první etapa je totiž tradičně ve znamení měřených sjezdů.

    Vrcholem celého závodu pak bývá dvoudenní vytrvalostní etapa. Její součástí je překonávání skalních stěn, řek a přenocování v zimní přírodě. Přes padesát kilometrů nepřístupným horským terénem musí závodníci absolvovat s veškerou výbavou na zádech a přitom splnit řadu úkolů.

    A závodníci nejčastěji pro náročné přesuny využívají skialpové lyže, na nichž si přece jen při sjezdech mají možnost na okamžik odpočinout. Mnohakilometrové přesuny divokou přírodou jen pěšky by tak podle organizátorů udělaly závod ještě obtížnějším.

    "Čím tvrdší podmínky, tím pochopitelně tvrdší závod," dodal mluvčí závodu. Tratě jednotlivých etap organizátoři nasměrovali přes strmé skalní stěny a nepřístupná údolí. Vojákům bude putování ztěžovat náročná orientace, nebezpečí zranění a řada adrenalinových disciplín. Jejich přesný popis však organizátoři nechtějí zveřejňovat, aby závodníci neměli možnost se na ně v předstihu připravit.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media