natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Dny NATO slaví 20 let. Výroční speciál sledujte živě v pátek

    31. března 2021  19:02
    Velikonoční výroční speciál připravují na pátek 2. dubna organizátoři Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Akce letos slaví 20 let. Více jak tříhodinový živý stream připomene nejen milníky jedné z největších show v Evropě, ale nabídne také rozhovory a unikátní záběry a poodhalí program letošního ročníku.  

    Výroční speciál Dny NATO v Ostravě | foto: jagello.org

    Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se sice uskuteční až 18. a 19. září, organizátoři ale už nyní pro fanoušky připravili speciální výroční stream k dvacátému výročí akce.

    Velikonoční výroční speciál začíná v pátek 2. dubna od 14 hodin a to prostřednictvím YouTube a profilu na Facebooku.

    „Chceme fanouškům zpestřit nadcházející předvelikonoční období, které je opět poznamenané protipandemickými opatřeními, naším historicky prvním výročním vysíláním,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které tradiční akci na mošnovském letišti organizuje.

    Více jak tříhodinový stream nabídne unikátní záběry z dvaceti ročníků akce, zajímavé hosty, pohled pod pokličku náročné organizace, exkluzivní zdravice dlouhodobých účastníků a partnerů, ale také výhled do budoucnosti a podrobnosti o programu letošního ročníku.

    Účast už potvrdilo několik zemí - Švédsko, Kanada nebo Slovinsko.

    Dny NATO jsou unikátní nekomerční přehlídkou, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranáři, celníci, Vězeňská služba a další složky. Dvoudenní akci pravidelně v září navštěvuje přes 200 tisíc lidí. Loni se však kvůli pandemii koronaviru uskutečnila ve zvláštním režimu poprvé bez diváků.

    Švédsko znovu partnerem Dnů NATO v Ostravě. Loňskou účast omezila pandemie

    Akce vznikla v roce 2001 a místem konání bylo výstaviště Černá louka v centru Ostravy. Akce zaujala seskokem výsadkářů z vrtulníku přímo ve městě.

    Diváci tehdy mohli vidět na travnatém palouku speciální armádní a záchranářskou techniku, výstroj a výzbroj zvláštních a průzkumných jednotek, vybavení policie, likvidaci požáru auta i zásah protiteroristického komanda nebo vyhledávání drog. Přišlo jich deset tisíc.

    O rok později už nabitější program sledovalo o pět tisíc lidí více. Od roku 2003 se Den NATO přestěhoval na ostravské letiště v nedalekém Mošnově a proměnil se díky leteckým ukázkám, zahraničním účastníkům a odvážným ukázkám na zemi ve Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR.

    Za dvacet let akce vyrostla v největší svého druhu v Evropě s více než dvousettisícovou návštěvností a s pravidelnou účastí techniky z celého světa.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media