natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Švédsko znovu partnerem Dnů NATO v Ostravě. Loňskou účast omezila pandemie

    5. února 2021  12:51
    Švédské ministerstvo obrany oficiálně potvrdilo, že se pro rok 2021 stane speciálním partnerským státem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Role pro rozšířenou prezentaci svých ozbrojených a bezpečnostních sil se ujme podruhé. Loni účast překazila pandemie koronaviru.  

    Seskok výsadkářů s vlajkami během Dnů NATO v Ostravě. Švédská vlajka kvůli tomu, že severská země byla letos hlavní zahraničním partnerem | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Švédské rozhodnutí znovu převzít roli speciálního partnerského státu tradiční zářijové akce potvrdil dopisem ministr obrany Peter Hultqvist.

    Dny NATO v Ostravě

    Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky se uskuteční 18. a 19. září. Vstup na akci je zdarma.

    Loni se akce kvůli pandemii koronaviru uskutečnila ve zvláštním režimu bez diváků.

    je to ojedinělá nekomerční přehlídka, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co mají k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Rekord v návštěvnosti je 225 tisíc diváků.

    Více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

    „Pro Švédsko se Dny NATO v Ostravě staly důležitým a přirozeným místem setkávání a bilaterálních jednání se zástupci mnoha dalších zemí a firem o stávající i budoucí obranné spolupráci,“ uvedl.

    Švédsko se původně mělo ujmout podruhé role speciálního partnerského státu už loni. Kvůli protipandemickým opatřením, která neumožňovala rozsáhlou zahraniční prezentaci, bylo veškeré plánování přesunuto na rok 2021.

    Speciální partnerský stát je jedinečný koncept, jenž byl na Dnech NATO představen v roce 2014 a jenž vybrané zemi umožňuje rozsáhlou prezentaci ozbrojených a bezpečnostních sil, ale rovněž průmyslu.

    Poprvé se této role ujalo Polsko, druhým v pořadí se stalo právě Švédsko a připomnělo tak 10. výročí používání letounů JAS-39 Gripen v českých Vzdušných silách.

    „Loni se i navzdory pandemii Švédsko připojilo k oslavám 15 let letounů JAS-39 Gripen z produkce švédské firmy Saab ve službách českého letectva. Nyní se připravujeme na Dny NATO ve standardním režimu, tedy s návštěvníky v areálu, a tak doufáme, že se švédské bezpečnostní síly budou moci představit minimálně v takovém rozsahu jako v roce 2015,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které akci organizuje.

    Jaké jednotky a s jakou technikou se budou na Letišti Leoše Janáčka Ostrava prezentovat, bude ještě obsahem jednání se švédskými představiteli.

    Švédsko zvedá výdaje na obranu o 40 procent. Kvůli Rusku posílí armádu

    V roce 2015, kdy bylo Švédsko partnerským státem poprvé, mohli návštěvníci akce vidět rozsáhlou účast švédské historické letky, tankovací letoun TP-84 Hercules a Švédsko se rovněž zasloužilo o prezentaci letounu C-17 Globemaster z mezinárodního programu Heavy Airlift Capability, který na mošnovské letiště dopravil pozemní techniku švédské armády.

    „Všichni si přejeme, aby byl letošní ročník pokud možno co nejblíže podobný klasickému pojetí, které návštěvníci znají z předešlých let, a abychom se mohli setkat na sklonku babího léta na letišti v Mošnově,“  konstatoval Pavlačík.

    Upozornil však, že nepříznivý vývoj pandemie covid-19 by mohl akci překazit. “Proto prosím stále dodržujme nařízená protiepidemická opatření,“ vyzval.

    iz, inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media