natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Slovensko podepsalo nákup pásových obrněnců ze Švédska, stejné chtějí i Češi

    12. prosince 2022  16:14,  aktualizováno  18:24
    Slovensko v pondělí podepsalo se Švédskem smlouvu na nákup 152 nových pásových bojových vozidel pěchoty za zhruba 1,3 miliardy eur. První obrněnce dostanou slovenští vojáci v roce 2025 a nahradí zastaralou obrněnou techniku, která slouží takřka půl století. O nákupu stejně techniky vyjednává také Česká republika.  

    Obrněnec CV90 pro českou armádu na testovacím polygonu výrobce Hägglunds poblíž švédského městečka Örnsköldsvik | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Švédská vozidla CV90 splňují požadavky Ozbrojených sil SR. Dnešním dnem jsme tedy posunuli nejen spolupráci mezi ozbrojenými silami, ale také mezi našimi zeměmi na vyšší úroveň. Těší mě, že modernizace naší armády postupuje za poslední dva roky tempem, jaké tu nebylo desítky let,“ uvedl státní tajemník slovenského ministerstva obrany Marian Majer, který smlouvu se svým protějškem Peterem Sandwallem ve Stockholmu podepsal.

    Podle dohody Slovensko nakoupí 152 pásových obrněnců CV90 nejmodernější verze MkIV s 35mm kanónem za zhruba 1,3 miliardy eur (v přepočtu asi 31,6 miliardy korun).

    Celkové předpokládané náklady na pořízení pásové techniky, včetně odhadovaných nákladů na infrastrukturu, by podle údajů slovenského ministerstva obrany měly dosáhnout asi 1,69 miliardy eur s DPH (přes 41 miliard korun). První kusy má slovenská armáda obdržet už v roce 2025.

    „Jsme odhodláni dodat bojové vozidlo pěchoty, které bude splňovat požadavky slovenské armády nyní i v budoucnu,“ řekl Tommy Gustafsson-Rask, generální ředitel společnosti BAE Systems Hägglunds ve švédském Örnsköldsviku, která CV90 navrhuje a vyrábí.

    Stroje CV90 budou vyráběny a dodávány v několika konfiguracích za plné spolupráce slovenského průmyslu, včetně společnosti ZTS - SPECIAL jako hlavního průmyslového partnera BAE Systems. Další slovenské státní a soukromé společnosti mají převzít klíčové úkoly při výrobě vozidel a dlouhodobé podpoře programu.

    Z celkového počtu má být 122 obrněnců ve variantě bojového vozidla pěchoty, 12 vozidel v nové konfiguraci pro čety těžkých odstřelovačů a granátníků a zbývající vozidla budou zahrnovat velitelské, průzkumné a ženijní a vyprošťovací varianty, které budou určeny pro poskytování specializované logistické podpory v boji. Součástí zakázky jsou také výcvikové a vzdělávací systémy a taktické simulátory.

    Slovenské CV90 budou vybaveny novou moderní věží řady D s 35mm kanónem. Díky nejnovější generaci senzorů, umělé inteligence a softwaru rozšířené reality tak mají posádky získat lepší ochranu a vyšší bojovou efektivitu.

    Nová bévépéčka pro armádu mají vznikat v Česku. Do výroby se zapojí 30 firem

    Obrněnce budou rovněž vybaveny systémem aktivní ochrany (APS) „Iron Fist“ izraelské společnosti Elbit Systems a integrovanou pokročilou protitankovou řízenou střelou SPIKE-LR společnosti Rafael Advanced Defense Systems rovněž z Izraele.

    „Mám radost z dalšího významného projektu modernizace našich pozemních sil. Těmito vozidly plníme svůj závazek z doby před několika lety - vybudovat těžkou mechanizovanou brigádu. Těším se na úzkou spolupráci s našimi partnery, kteří již švédská vozidla používají,“ uvedl ministr obrany Jaroslav Naď.

    Zároveň připomněl, že jde o dlouhodobý závazek, který prospěje i slovenské ekonomice, protože projekt zajistí významný a dlouhodobý profit pro desítky společností slovenského obranného průmyslu.

    „Spolupráce mezi Švédskem a Slovenskem posílila vztahy mezi oběma národy. CV90 tvoří páteř švédských ozbrojených sil již desítky let,“ podotkl švédský ministr obrany Pål Jonson.

    Slovensko se stane v pořadí již osmi zemí, která má vozidla CV90 ve výzbroji. V takzvaném Klubu uživatelů jsou dosud Dánsko, Estonsko, Finsko, Norsko, Švédsko, Švýcarsko a Nizozemsko. Celkem jde o více jak 1 300 kusů obrněnce v 15 variantách.

    Řídil jsem nový obrněnec pro armádu. Švédský CV90 padne do ruky za minutu

    A devátou zemí by velmi brzy mohla být Česká republika, která se Švédskem vyjednává o nákupu 210 stejných obrněnců. Podrobnosti o kontraktu a finální ceny zatím nejsou známé. Původní odhady před třemi lety počítaly s částkou až 53 miliard korun.

    „Od léta proběhlo několik kol jednání se švédskou i slovenskou stranou, se kterou postup koordinujeme,“ řekl pro natoaktual.cz mluvčí ministerstva obrany David Jareš.

    Už v listopadu podle něj rovněž ministerstvo oficiálně oslovilo Švédské království k podání nabídky a v posledních dvou týdnech proběhla intenzivní jednání o jednotlivých oblastech, jako jsou technické, právní či finanční podmínky. „Předpokládáme, že v nejbližší době doladíme základní parametry smlouvy na nákup bojových vozidel pěchoty CV90,“ konstatoval.

    Pozitivní vliv na cenu ovšem může mít možnost, že se Česko rozhodne pro stejné obrněnce jako Slovensko. „Součástí kontraktu je i klauzule odkazující na možnou změnu finální částky ve smyslu množstevní slevy,“ uvedl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

    Ten společně s českou šéfkou obrany Janou Černochovou podepsali dohodu o spolupráci při nákupu švédských obrněnců v zájmu snížit cenu kupované techniky nebo zapojit české a slovenské firem do oprav a do výroby náhradních dílů.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media