natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Při nákupu pásových obrněnců chce obrana úzce spolupracovat se Slovenskem

    28. srpna 2022  10:49
    Při nákupu švédských časových obrněnců CV90 za desítky miliard korun budou české a slovenské ministerstvo obrany postupovat společně. Vyplývá to z deklarace, které o víkendu podepsala v Malackách ministryně obrany Jana Černochová se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm.  

    Obrněnec CV90 během zkoušek na Libavé | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Konkrétně to znamená koordinování postupu při pořízení a také následném provozování pásových bojových vozidel pěchoty CV90 v mnoha oblastech – technické, průmyslové nebo právní,“ uvedla Černochová.

    Společná deklarace podle ní do budoucna dává lepší možnosti spolupráce, výroby a vývoje náhradních dílů, společného výcviku, sdílení kapacit a schopností. „Posilujeme tím svou obranyschopnost. A také to povede k postupnému snížení provozních nákladů,“ dodala.

    Bévépéčka ze Švédska? Bojem prověřené stroje, které kupuje i nejbližší soused

    České ministerstvo obrany chce prostřednictvím mezivládní dohody nakoupit od Švédska až 210 pásových bojových vozidel pěchoty CV90. Stejnou platformu si před časem vybralo i Slovensko, které chce pořídit 152 obrněnců v přepočtu za 42 miliard korun.

    Podle slovenského ministra Jaroslava Nadě se jedná o projekt, který je z hlediska velikosti unikátní pro obě země. „Našli jsme takové řešení, které je velmi zajímavé pro naše vojáky, protože pokud ho dotáhneme do konce, budou mít stejnou techniku, na níž budou moci společně pracovat, cvičit a být i společně nasazováni,“ konstatoval.

    Spolupráce může podle ministerstva obrany probíhat rovněž v oblasti samotného provozování bojových vozidel, například při údržbě nebo v dodávkách náhradních dílů.

    Obě ministerstva chtějí rovněž hledat možnosti spolupráce při cvičeních jednotek vyzbrojených stejnými typy bojových vozidel a mají v úmyslu vzájemně sdílet informace o zkušenostech s provozem v obou armádách.

    Nová obrněnce mají nahradit zastaralé a dosluhující pásová vozidla BVP-2 a má jimi být vyzbrojena těžká mechanizovaná brigáda, jejíž vybudování slíbilo Česko spojencům z NATO do roku 2026.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media