natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nákup švédských obrněnců je na spadnutí. Černochová věří v dohodu

    20. prosince 2022  16:14
    Ministerstvo obrany chce v řádu týdnů informovat o výsledcích jednání se Švédskem o nákupu 210 pásových bojových vozidel pěchoty CV90. Šéfka resortu Jana Černochová (ODS) podle svých slov věří, že vyjednávání spějí k finální dohodě. Cenu ani další dílčí závěry ale zatím neuvedla.  

    Obrněnec CV90 pro českou armádu na testovacím polygonu výrobce Hägglunds poblíž švédského městečka Örnsköldsvik | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Myslím si, že jednání probíhají velmi úspěšně a že v řádu několika týdnů budeme informovat o výsledcích jednání a že se finále opravdu dohodneme,“ uvedla Černochová během své úterní speciální tiskové konference, na které bilancovala uplynulý rok v čele ministerstva.

    Informace o pokračujících jednáních se Švédskem přicházejí týden poté, co konečnou dohodu na nákupu stejných obrněnců podepsalo sousední Slovensko.

    Za 152 nových pásových bojových vozidel pěchoty CV90 nejmodernější verze MkIV s 35mm kanónem za zhruba 1,3 miliardy eur (v přepočtu asi 31,6 miliardy korun).

    Celkové předpokládané náklady na pořízení pásové techniky včetně odhadovaných investic do infrastruktury by podle údajů slovenského ministerstva obrany měly dosáhnout asi 1,69 miliardy eur s DPH (přes 41 miliard korun). První obrněnce dostanou slovenští vojáci už v roce 2025.

    Konkrétní podrobnosti k jednání Černochová dnes zatím neuvedla. Připustila ovšem, že se nepodaří podle původního plánu získat všechny obrněnce do konce roku 2026, do kdy ČR v NATO slíbila mít k dispozici těžkou obrněnou brigádu vyzbrojenou právě novými pásovými vozidly.

    Černochová věří, že do té doby armáda dostane alespoň část z nich. „Uděláme vše proto, abychom do roku 2026 opravdu nějaká vozidla měli,“ prohlásila.

    Pomoc Ukrajině i nová technika. Černochová bilancovala první rok na obraně

    Nejasná zatím zůstává také cena. Původní odhady před třemi lety počítaly s částkou až 53 miliard korun. Už v listopadu ministerstvo oficiálně oslovilo Švédské království k podání finální cenové nabídky a v posledních dvou týdnech proběhlo několik intenzivních jednání o jednotlivých oblastech, jako jsou technické, právní či finanční podmínky.

    Švédský výrobce BAE Systems/Hägglunds přitom avizoval, že plánuje nové obrněnce pro českou armádu kompletně vyrábět v Česku. Zapojit se má na 30 českých firem a institucí. Švédská strana už vybrala i strategické partnery, kteří z dosud největší armádní zakázky v historii získají desítky miliard korun.

    V případě uzavření kontraktu poběží výroba 210 obrněnců několik let. V roce 2026 by ale česká armáda mohla mít základ pro přezbrojení těžké bojové brigády, jak spojencům slíbila. Obrněnce mají nahradit zastarávající stroje BVP-2 ještě ze sovětských dob.

    Řídil jsem nový obrněnec pro armádu. Švédský CV90 padne do ruky za minutu

    Nákup 210 nových pásových bojových vozidel pro armádu provázely odklady. Klíčový modernizační projekt připravovaný už od roku 2013 přitom loni na podzim doslova „usnul“.

    O zakázku se tehdy ucházeli tři výrobci: britsko-švédský výrobce BAE Systems/Hägglunds AB s vozidlem CV90, americký General Dynamics European Land Systems (GDELS) s obrněncem ASCOD a německý koncern Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

    Expertní komise ale před rokem konstatovala, že nabídky všech tří účastníků nesplňují všechny požadavky a nelze je dále hodnotit. Až letos v červenci pak vláda rozhodla, že bude napřímo vyjednávat pouze se Švédskem.

    Podle původních předpokladů měl být přitom vítěz známý už v roce 2019, termín se ale neustále posouval i kvůli pandemii covid-19.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media