natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští vojáci varují kosovské děti před nevybuchlými minami

    27. října 2008  12:12
    Čeští vojáci v Kosovu objíždějí místní školy a varují děti před minovým nebezpečím, které na ně i po devíti letech od konce ozbrojeného konfliktu v Kosovu stále číhá.  

    "Nejohroženější skupinou jsou děti, které pravidelně pasou dobytek na loukách a pastvinách, kde v minulosti probíhaly ozbrojené střety," uvedl mluvčí české jednotky v Kosovu Michal Prejzek.

    Čeští vojáci proto podle něj v rámci speciálního výukového programu objíždějí místní školy v těch oblastech, kde je riziko nálezu nevybuchlé munice nejvyšší.

    "Cíleně se vybírají děti šestileté, protože ty už vyrůstaly v míru a válečný konflikt nezažily. Přesto se s jeho následky a s tím, co tu po něm zbylo, mohou setkat prakticky každý den," konstatoval náčelník českého styčného monitorovacího týmu, poručík Miroslav Tomiczek.

    Dvojice českých vojenských pyrotechniků ve složení Jan Chudý a Marek Kaftan už od počátku října s výukovým programem objela školy v Dumoši, Šajkovaci a Lauši. Děti se snaží formou her varovat před nebezpečím z doby, kterou nezažily, ale která stále ještě přináší určité bezpečnostní riziko. "Aby byl náš výklad srozumitelný, používáme plakáty a obrázky munice a min," popsal výuku Chudý.

    V první části programu vojáci učí děti rozpoznat předměty, které by jim mohly ublížit. Nejdříve děti vybarvují obrázky s auty, jablíčky a balonky. Poté dostanou také obrázky min a značek minového nebezpečí. Po vybarvení se je snaží tvarově přirovnat k předmětům, které už znají. Jednoduchou formou si tak podle vojáků zapamatují nebezpečné předměty. V druhé části se děti snaží uvědomit si možné následky, které by je mohly potkat při neopatrnosti.

    "Vybereme pět dětí, které mezi sebou soupeří, kdo si nejrychleji zaváže tkaničky u bot. Vítěz bývá náležitě pyšný, ale v druhém kole si je musí umět zavázat už jen jednou rukou. A v tom zjišťuje, že to není vůbec jednoduché, a prohrává," vysvětlil jeden z výukových postupů Chudý. Podobně pak podle něj vojáci postupují i například s míčem, kdy balon děti nejprve chytají oběma rukama a pak pouze jednou, aby zjistily, jak by to bylo náročné, kdyby při explozi nevybuchlé munice o jednu ruku přišly.

    Do výuky o minovém nebezpečí se podle českých vojáků překvapivě dostala u nás zcela běžná hra pexeso. "Děti v Kosovu se s ní setkávají poprvé. Hra byla zatím neznámá i pro kosovské učitele, a tak se pyrotechničtí specialisté stali i specialisty na vysvětlování pravidel," řekl Prejzek. Jak dodal, do poloviny prosince mají čeští vojáci s výukovým programem navštívit ještě tucet dalších kosovských škol.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media