natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští chemici poprvé zasahovali na severu Afghánistánu

    12. února 2009  12:13
    Česká protichemická jednotka v Afghánistánu má za sebou první operaci za hranicemi metropole Kábulu. V severoafghánském městě Mazáre Šaríf specialisté zkoumali rizika a odebírali vzorky v tamější nemocnici a chemičce.  
    Malá česká jednotka protichemické, biologické a radiační ochrany působí na letišti Kaia v metropoli Kábulu už od roku 2007.

    Doposud plnila operační úkoly jen v Kábulu a jeho okolí. Tentokrát však velitelé české specialisty vyslali na sever Afghánistánu, aby odebrali vzorky a posoudili možná rizika v chemické továrně a nemocnici Afghánské národní armády v Mazáre Šaríf, uvedla mluvčí jednotky Pavlína Vašíčková.

    Tým tvořený chemiky i biology v čele s velitelem Jaroslavem Bartošem měl za úkol prozkoumat tyto objekty kvůli tomu, že bezprostředně sousedí s koaličními základnami. "Mohly by se tak stát jejich potenciální hrozbou v případě havárie či jejich záměrného zneužití teroristickými skupinami," konstatovala Vašíčková.

    Chemická továrna patří mezi největší na území Afghánistánu a vyváží své produkty do Pákistánu, Turkmenistánu a Tádžikistánu. Průzkum byl podle Vašíčkové velmi náročný především kvůli velké rozloze celého komplexu.

    Specialisté získali detailní informace o stavu objektů a odebrali vzorky určené k analýzám. Vzorky pak putovaly zpět do Kábulu do chemické a biologické laboratoře.

    Operace mimo území Kábulu nebude podle Vašíčkové jediná. V budoucnu má být český tým vyslán na průzkumné mise do měst Hayraton a Kundúz v severním Afghánistánu.

    Na mezinárodním letišti v Kábulu, kde do konce loňského roku pracovala i česká polní nemocnice, chce armáda letos nechat maximálně 55 vojáků. Jde o lehkou chemickou jednotku a specialisty různých odborností.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media