natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Babiš by nepomohl spojencům z NATO? Všímají si výroků z debaty v zahraničí

    23. ledna 2023  7:13,  aktualizováno  13:32
    Výroky prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) z nedělní televizní debaty, že by nevyslal české vojáky na pomoc členům NATO, pokud by Polsko či pobaltské státy byly napadeny, vzbudily značný rozruch i ostré reakce nejen na domácí politické scéně, ale také v zahraničí. Pozastavují se nad ním média i političtí představitelé.  

    Debata prezidentských kandidátů v České televizi 22. ledna 2023. | foto: @twitter

    Babiš v neděli odpovídal na otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky a poslat v případě napadení Polska do této země například vojáky.

    „Ne, určitě ne. Myslím si, že je potřeba mluvit o míru,“ řekl. Dokola poté opakoval, že chce mír a ne válku a že by „v žádném případě neposílal naše děti a děti našich žen do války“.

    „Překvapivá slova českého prezidentského kandidáta. Babiš by neposlal vojáky v případě útoku na Polsko,“ uvedla například na svém serveru polská rozhlasová stanice Polskieradio24.

    Polský rozhlas rovněž upozornil, že Babišův protikandidát Petr Pavel v debatě vysvětloval, že na základě pátého článku Severoatlantické smlouvy by bylo povinností Česka podílet se na obraně spojence.

    Připomněl, že pokud je Česko členem takové organizace, nevyužívá jenom kolektivní obrany, ale také něčím přispívá. „Společný postup v případě útoku na jinou zemi je naší povinností,“ uvedl v debatě Pavel.

    Podle portálu businessinsider.pl se „Babiš znovu dostává u Poláků do nemilosti“ a označil prezidentského kandidáta kontroverzní osobnost s připomínkou Babišových negativních vyjádření z minulosti o polských potravinách.

    Litevský server LRT přímo vypíchl Babišova slova „Určitě ne“ s tím, bývalý premiér zpochybnil pomoc své země Polsku a Pobaltí. Zároveň informoval, že česká vláda Babišova slova ostře kritizovala a ujistila své partnery o plnění všech závazků.

    „Omlouvám se všem polským občanům a dalším spojencům. Závazek vyplývající z našeho členství v NATO je a bude splněn bez ohledu na to, co v debatě řekl Andrej Babiš,“ citoval server ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku.

    Výroku kandidáta Babiše si všiml také například zpravodaj pro obranné otázky australské televize ABC Andrew Greene, srbský deník Danas nebo slovenský deník SME.

    Pobaltská mediální skupina Delfi, působící v Litvě, Lotyšsku a Estonsku, upozornila, že českou prezidentskou volební kampaň utvářela válka na Ukrajině a Babiš se pokusil vykreslit svého protivníka jako válečného štváče.

    Ruská státní agentura TASS uvedla, že Babiš opakovaně prohlásil, že v případě zvolení prezidentem udělá vše proto, aby válce zabránil. Svůj text opatřila titulkem „Prezidentský kandidát v Česku Babiš slíbil, že zabrání válce a udrží mír“.

    Připomíná rovněž, že Babiš až po vysílání své vyjádření opravil. „V duelu jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ uvedl později na twitteru Babiš.

    Později v pondělí označil reakce za „snahu překrucovat“ jeho výroky.

    Jeho televizní výrok vzbudil bouřlivou reakci politiků. Doma i v zahraničí.

    Ministryně obrany Jana Černochová v reakci na Babišova slova uvedla, že si je neumí vysvětlit. „Jsme členem NATO, které je založeno na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda, ví to většina společnosti, která podporuje členství v Alianci. Měl by to vědět i poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ uvedla.

    Později ironicky dodala, že všichni mohli v přímém přenosu vidět, „jaký je Andrej Babiš talentovaný diplomat“. „Ubezpečit v jeden moment 29 státníků zemí Severoatlantické aliance, že se na ně Česká republika v případě jejich napadení vykašle, je opravdu velký diplomatický majstrštyk,“ napsala ministryně na twitteru.

    Podobně reagoval také šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Podle jeho slov mohli všichni vidět a slyšet, že je Babiš „přímým a konkrétním nebezpečím pro naši zemi“.

    Podle předsedkyně Sněmovny a šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by právě takové nedodržení závazků plynoucích ze členství v NATO v konečném důsledku naopak mohlo vést k zatažení do války. „Kolektivní obrana stojí na tom, že si vzájemně pomáháme. On by nás nechal samotné, bezbranné. Je nebezpečím pro naši zemi,“ uvedla.

    Ministři zahraničí trojice pobaltských zemí v pondělí Babiše kritizovali. Estonský ministr Urmas Reinsalu označil jeho slova z nedělní debaty za nejhorší příklad zasahování domácí politické kampaně do bezpečnostních otázek. Ministři také připomněli, že v době, kdy byl Babiš předsedou vlády, vyslalo Česko své vojáky v rámci mise NATO do Pobaltí.

    „Pan Babiš by si také měl vzpomenout na historii včetně roků 1968 a 1938,“ prohlásil Reinsalu s odkazem na data napadení Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy a odstoupení československého pohraničí nacistickému Německu v důsledku Mnichovské dohody. Stejně jako on se i jeho litevský a lotyšský kolega vyjádřili, že by jejich země bez váhání vyslaly vojska na pomoc Česku.

    Druhý z prezidentských kandidátů Petr Pavel v pondělí oznámil, že pokud se stane prezidentem, povede jeho druhá zahraniční cesta do Polska. „Abych našeho dobrého souseda a přátele z Pobaltí ujistil, že ctíme dohodu a Andrej Babiš za nás nemluví,“ napsal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media