natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Babiš zpochybnil pilíř bezpečnosti, varují diplomaté. Vyslanec ujišťoval spojence

    23. ledna 2023  20:53
    Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) svým výrokem o tom, že by nevyslal české vojáky na pomoc napadeným členům NATO, podle zkušených diplomatů zaútočil na samotný pilíř zajištění bezpečnosti České republiky. Výrok některým spojencům vysvětloval v pondělí i velvyslanec při NATO Jakub Landovský a ujišťoval je, že Česká republika ctí své závazky v Alianci.  

    Debata prezidentských kandidátů v České televizi 22. ledna 2023. | foto: @twitter

    Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Andrej Babiš svým výrokem v debatě jednoznačně poškodil Česko v zahraničí.

    „Díky členství v NATO a našemu spojenectví s dalšími zeměmi jsme součástí nejsilnější vojenské organizace na světě. Zpochybňování těchto spojeneckých závazků ohrožuje naši bezpečnost,“ uvedl rezolutně Lipavský.

    Babiš v nedělní televizní debatě prezidentských kandidátů prohlásil, že by nevyslal české vojáky na pomoc členům NATO, pokud by Polsko či pobaltské státy byly napadeny.

    Později po vysílání své vyjádření opravil a v pondělí se od výroku opakovaně distancoval s tím, že jde o „snahu překrucovat“ jeho výroky. Babišova slova už ale vzbudila rozruch v Polsku nebo v Pobaltí. A vyjadřují se k tomu diplomaté napříč spektrem.

    „Tímto výrokem Andrej Babiš „dokonale prokázal“ svou schopnost zorganizovat v Praze mírový summit, když čeští diplomaté už nyní musí vysvětlovat spojencům jeho slova,“ uvedl jeden z vysoce postavených českých diplomatů, který si přál zůstat v anonymitě.

    Zkušený a uznávaný diplomat a bývalý dlouholetý český velvyslanec při NATO Karel Kovanda označil zpochybňování alianční solidarity včetně vojenské pomoci členskému státu, který by byl napaden z vnějšku, za naprosto nepřípustné.

    „Je to otázka zasahující nejvlastnější podstatu bezpečnosti naší republiky. Jestliže zpochybňujeme pomoc někomu jinému, tak v případě naší potřeby budou další členové zpochybňovat pomoc nám,“ konstatoval.

    Nepřípustnost takových prohlášení jde ovšem podle jeho slov ještě dál, protože Babišovy výroky bourají základní principy, na kterých Aliance stojí a také, jak se ke spojenectví dosud stavěly elity České republiky.

    „Od vstupu do Aliance existuje po desítky let naprostá shoda našich politických stran v tom, že Aliance je základním pilířem obrany České republiky a bezpečnosti,“ upozornil Kovanda s tím, že zpochybňováním Babiš zachází skutečně mimo hranice politického konsensu naší země.

    Nějaké vážné poškození důvěryhodnosti Česka v očích spojenců ale neočekává. „Je to přestřelka, která za dva tři týdny pomine, až budeme mít jasno o novém prezidentovi. Další škody to asi nenapáchá, pokud by ovšem tento neuvěřitelný kandidát nevyhrál,“ dodal.

    Pozorovatelé i analytici podle jeho slov dobře vědí, že jde jen o kandidáta na prezidenta a podobné výroky pak snižují šance, že se z kandidáta stane skutečně prezidentem. „Vzbuzují především nedůvěru v samotného kandidáta. Nehledě na další důvody se znemožnil u tisíců svých voličů,“ podotkl.

    Podle europoslance Alexandra Vondry jde o „nehorázný a zjevně nepromyšlený“ výrok. „Pro Andreje Babiše ovšem typický. Vychází z jeho celoživotní filozofie pro vlastní zájem podrazit kdykoliv kohokoliv. V tom je konzistentní a je to jeden z důvodů, proč by se neměl stát prezidentem. Věřím však, že česko-polské vztahy stojí na pevnějších základech,“ uvedl Vondra.

    Babišův výrok některým spojencům vysvětloval v pondělí i velvyslanec při NATO Jakub Landovský a ujišťoval je, že Česká republika ctí své závazky v Alianci. Landovský potvrdil, že po pracovním jednání se někteří kolegové ptali na volební boj v České republice.

    Babiš by nepomohl spojencům z NATO? Všímají si výroků z debaty v zahraničí

    „Bylo jasné, že je zajímal především ten výrok. Využil jsem toho, abych je ubezpečil, že po včerejším zpochybnění už k dnešnímu dni platí, že oba prezidentští kandidáti podporují článek pět a jeho aplikaci,“ řekl Landovský.

    Připomněl, že jde o závazek celé země a že právě politika Aliance a spojenecká důvěry a solidarita nás chrání. „Je třeba ctít, že i člověk s nějakým politickým názorem či vizí vstupuje do rozjetého vlaku země, která má své závazky a závazek vůči NATO je tím hlavním, co chrání Českou republiku před tím, co se dnes v politice označuje jako válka,“ konstatoval.

    Jak dodal, pokud jde o ojedinělé výroky a pokud má země v Alianci dobrou reputaci, jako například Česko s vysláním vojáků právě do Pobaltí nebo na Slovensko, pak se situace dá spojencům vysvětlit. „Pokud by se výroky opakovaly, nebo panoval nějaký nesoulad na úrovni národních činitelů, pak by to byl samozřejmě velký problém,“ uvedl.

    Za velmi nebezpečné označil výroky zpochybňující pozici Česka jako spolehlivého spojence Tomáš Petříček, někdejší ministr zahraničí za ČSSD v druhé Babišově vládě. Podle něj Babiš útočí na základní princip fungování Aliance a na závazky, které Česká republika společně s členstvím přijala v podobě pomoci v případě napadení některého ze členských států.

    „Andrej Babiš by si měl především uvědomit, jak Aliance funguje a na čem stojí vzájemná důvěra spojenců,“ konstatoval. Jakékoliv vyjádření, které by spojenecké závazky zpochybňovalo, podle jeho slov zemi poškozují.

    Petříček upozornil, že Babišova slova spojenci nepochybně zaznamenali, protože jde o výroky jednoho z prezidentských kandidátů. Svědčí o tom například reakce v polských médiích nebo v pobaltských republikách.

    I když Babiš později během pondělí vzal svá slova zpět a tvrdil, že článek 5 kolektivní obrany nikdy nezpochybnil a jeho slova byla překroucená, škoda už podle Petříčka byla na mezinárodním poli napáchána.

    Skutečnost, že takovou větu pronese kandidát na prezidenta, podle Petříčka poukazuje buď na základní neznalost fungování NATO, nebo jde o laciný populismus, kterým se chce zalíbit části českých voličů, vystupujících proti členství a závazkům v NATO.

    „Jakékoliv nahlodání důvěry uvnitř ohrožuje naši bezpečnost. Kdyby kdokoliv z předních představitelů zemí NATO odpovídal, zda by přispěchal České republice na pomoc, taky bychom neradi slyšeli jakékoliv zaváhání,“ dodal.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media