natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armádní Bahna slibují bojové akce i leteckou akrobacii

    19. června 2009  10:34
    Tradiční den pozemního vojska Bahna letos nabídne atraktivní podívanou v podobě více jak hodinové dynamické ukázky pozemních jednotek s podporou letectva. Ve vojenském prostoru Brdy se též poprvé představí americké bojové vozidlo MGS Stryker.  

    Každoroční přehlídku armáda letos chystá na sobotu 20. června. Stejně jako v předchozích letech bude v prostoru vojenského cvičiště Bahna u Strašic na Rokycansku pro návštěvníky k vidění současná vojenská technika, akční ukázky z výcviku českých vojáků i klubů vojenské historie.

    Hlavním lákadlem bude více jak hodinová dynamická ukázka české armády. "Půjde o dobývání mostu s podporou letectva," naznačila mluvčí Společných sil Sabina Introvičová. Samostatné ukázky divákům předvedou i ženisté, vojenští policisté a chybět nebude ani letecká akrobacie.

    Díky letošním oslavám desátého výročí vstupu České republiky do NATO se na akci předvede například i americká armáda. Američané návštěvníkům vůbec poprvé v Česku představí bojové vozidlo MGS Stryker.

    V historické části programu předvedou kluby vojenské historie ukázky bojů na Podkarpatské Rusi v roce 1939 a obléhání německých vojsk ve francouzském přístavu Dunkerque za účasti Československé samostatné obrněné brigády. Ukázka Dukelské operace pak má připomenout masivní nasazení tanků, především T-34 a další těžké vojenské techniky v nepřístupném terénu Karpat.

    V doprovodném programu zpřístupní BESIP Team divákům výukový trenažér osobního automobilu, motocyklu a simulátor nárazů. Zpestřením pak bude módní přehlídka klobouků a přepážka polní pošty s razítkem dvacátého ročníku akce.

    Vstup na akci je zdarma. Vzhledem k omezeným parkovacím prostorům přímo na cvičišti je zajištěna bezplatná kyvadlová doprava ze záchytných parkovišť Strašice a Dobřív.

    Den pozemního vojska - Bahna patří tradičně od roku 1990 k největším prezentacím Armády České republiky pro veřejnost. Každoročně se přehlídky ve vojenském prostoru u Strašic na Rokycansku účastní desetitisíce diváků.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media