natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Afghánistán opustíme 11. září, stanovil Biden nový symbolický termín

    13. dubna 2021  18:20
    Američtí vojáci se z Afghánistánu stáhnou později, než se původně zavázala administrativa předchozího prezidenta Donalda Trump v mírové dohodě s Tálibánem. Místo 1. května to bude až 11. září. Tedy přesně dvacet let o teroristických útoků na New York a Washington, které k nejdéle trvající americké vojenské misi bezprostředně vedly.  

    Vrtulníky Black Hawk na základně Bagrám v Afghánistánu | foto: USAF

    O pozdržení odchodu amerických vojáků z Afghánistánu informovaly agentury z odkazem na zdroje v Bílém domě. Sám prezident Joe Biden by měl nový termín potvrdit ve svém prohlášení ve středu.

    Mluvčí Bílého domu Jen Psaki bez podrobností uvedla, že Biden by se měl ve středu vyjádřit o „cestě vpřed v Afghánistánu, včetně plánů a harmonogramu stažení amerických jednotek“. Prezident podle jejích slov zastává „konzistentní názor, že pro Afghánistán neexistuje vojenské řešení, že tam Američané působí příliš dlouho.“

    Nový termín odchodu amerických vojáků ze země je podle zdrojů v americké administrativě stanoven na 11. září, tedy symbolicky přesně 20 let od teroristických útoků na americká města New York a Washington, které nejdéle trvající americké vojenská angažmá odstartovaly.

    V říjnu 2001 zahájily USA a Británie v reakci na útoky v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda údery proti tehdy vládnoucímu afghánskému hnutí Tálibán, které poskytovalo útočiště teroristické skupině Al-Káida zodpovědné za útoky.

    V zemi od té doby padlo na 2 200 amerických vojáků, 20 tisíc bylo zraněno a výdaje se vyšplhaly na až 1 bilion dolarů. Američanům se spojenci se podařilo ochromit Al-Káidu a zabít hlavního strůjce teroristických útoků Usámu bin Ládina.

    Administrativa předchozího prezidenta Donalda Trumpa se zavázala v mírové dohodě s Tálibánem ke stažení amerických jednotek do 1. května.

    Nový prezident Joe Biden ale v posledních týdnech naznačoval, že květnové datum se nepodaří dodržet. V zemi v současnosti působí ještě zhruba 2 500 amerických vojáků. Washington ale připouští, že v Afghánistánu působí navíc ještě další stovky příslušníků speciálních sil a zpravodajci.

    Experti upozorňují, že odsunutí termínu může Tálibán chápat jako nedodržení dohody a může znovu eskalovat násilí v zemi.

    Vojenští velitelé i analytici na druhou stranu opakovaně varovali, že stažení amerických sil by mělo záviset na bezpečnostní situaci v zemi. Posunutí termínu o čtyři měsíce by mělo umožnit bezpečné a koordinované stažení nejen Američanů, ale také spojenců. Postupný odchod oznámila v reakci už také Británie, která chce ze země stáhnout všech 750 svých vojáků.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media