natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Afghánci chtějí od Čechů pomoc s chemickou ochranou

    23. listopadu 2009  11:55
    Afghánská armáda chce od českých specialistů pomoc s ochranou před zbraněmi hromadného ničení. Do Česka proto přijel pětičlenný tým afghánské armády. Během dvou dnů navštíví liberecké chemiky a specializovaná centra.  

    "Afghánská armáda nemá chemické vojsko. Celý den delegaci formou brífínků seznamujeme s našimi možnostmi," uvedla mluvčí libereckých chemiků Vlastmila Cyprisová. Právě Liberec je prvním místem na cestě afghánských důstojníků po Česku.

    V úterý čeští specialisté afghánské delegaci předvedou praktické ukázky vybavení i zásahů. Poté Afghánci navštíví ještě Ústav ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany v Brně, Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově a 314. centrum výstrahy zbraní hromadného ničení v Hostivicích.

    Liberecká protichemická jednotka patří mezi elitní útvary české armády. Česko se na ochranu proti chemickým a jaderným zbraním specializuje v rámci sil NATO. V roce 2004 chránili čeští specialisté summity NATO v tureckém Istanbulu a v lotyšské Rize předtím i letní olympiádu a paralympiádu v Řecku.

    Čeští chemici v současnosti působí právě v Afghánistánu. Příslušníci jednotky umístěné na letišti v Kábulu plní vysoce specifické úkoly týkající vyhodnocování radiační, chemické a biologické situace, identifikace toxických a radioaktivních látek a provádějí odběr vzorků a jejich analýzu. Před časem například odhalili vážné problémy v afghánských nemocnicích.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media