natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Jamese Bonda, Elona Muska i boj proti islamistům spojují letouny z Aera

    6. listopadu 2020  13:52
    Na celém světě je jen devět zemí, které dovedou kompletně vyvinout a vyrobit vojenský letoun. Česká republika je jednou z nich. Víte, co spojuje agenta Jamese Bonda, amerického miliardáře Elona Muska a boj s Islámským státem? Letouny, které vyrobila česká společnost Aero Vodochody. Jí se věnuje další díl seriálu Víme, co máme na podporu domácího obranného průmyslu.  

    Letoun L-39 NG z dílen Aero Vodochody | foto: Ministerstvo obrany

    Aero je jednou z nejznámějších českých firem se stoletou tradicí. Letouny jako L-29 Delfín, L-39 Albatros, L-159 Alca úspěšně slouží po celém světě a mají za sebou i bojové mise.

    Firma je největším výrobcem letecké techniky v České republice. Zabývá se vývojem, výrobou, prodejem a servisem vojenské i civilní letecké techniky. Spolupracuje s předními leteckými výrobci a v rámci vojenského programu je dlouholetým partnerem ozbrojených sil několika zemí, především pak české armády.

    V současnosti společnost usilovně pracuje vývoji přímého nástupce legendárního stroje Albatros, který trvá deset let a stál přes miliardu korun. Firma už má objednávky na 40 kusů nových strojů L-39NG. Pokračuje s přípravami na rozjezd sériové výroby.

    První generaci L-39 lze přitom označit za vůbec nejúspěšnější proudový cvičný letoun světa. V Aeru od konce šedesátých let vyrobili přes tři tisíce strojů Albatros, zhruba 650 jich stále létá. Letoun sloužil v šedesátce zemí. Používá je i řada špičkových akrobatických týmů.

    „Atraktivní videobsah je to, co dnes v online prostředí dokáže přitáhnout největší pozornost. Přišlo nám to jako dobrý nápad, jak ukázat lidem, na co můžeme být v této zemi právem hrdí, totiž že jsme jedna z mála zemí na světě, která dokáže vyvinout a postavit vojenský proudový letoun,“ říká ke kampani marketingový manažer firmy Matěj Oliva.

    Máte nějaká konkrétní očekávání od této kampaně?
    Letečtí nadšenci o nás vědí, od této kampaně ale očekáváme, že se o nás víc dozví i ostatní a že budou možná překvapení, jak unikátní zkušenosti a dovednosti lidé v Česku mají.

    Další díly seriálu #VimeCoMame

    Jak se aktuální situace s covidem odráží na vašem provozu firmy?
    Zavedli jsme včas řadu opatření a díky společnému úsilí zatím pandemii zvládáme dobře, nepřestali jsme byť na jediný den vyrábět. Nicméně na letecký průmysl má pandemie velmi citelné dopady a samozřejmě se dotkla i Aera Vodochody.

    Jsou to zejména civilní programy, kde se u některých potýkáme s poklesem objednávek asi o 30 %, v tomto nám významně pomohl program Antivirus. Vojenské programy jsou na tom lépe, ještě před propuknutím pandemie jsme podepsali rekordní objednávky na generální opravy našich letounů a další ještě nejspíš přibudou. Na tom koronavirus nic nezmění.

    Jaké jsou plány firmy v nejbližší budoucnosti?
    Letos v září jsme certifikovali nový cvičný proudový letoun L-39NG. Tím ale jeho vývoj nekončí, čekají nás vývojové práce na jeho vyzbrojené verzi a další vývojové projekty na základě požadavků zákazníků. Současně nás čeká další výzva, kterou je rozjezd sériové výroby L-39NG.

    Naším cílem je také co nejdříve dotáhnout do konce slibně rozjednané kontrakty na nové letouny L-39NG, což je samozřejmě za současné koronavirové situace obtížné, ale přesto věříme, že brzy budeme moci představit nové zahraniční zákazníky.

    woa natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media