natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pokutou za vrtulníky se nedá promlčet, vyzývá premiéra Černochová

    5. února 2021  21:21
    Pokutou 550 milionů korun pro ministerstvo obrany za chybu při nákupu amerických vrtulníků pro armádu by se měl okamžitě zabývat premiér Andrej Babiš a vyvodit z toho personální důsledky, vyzvala šéfka sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).  

    Bitevníky AH-1Z Viper americké námořní pěchoty | foto: US Marines

    Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pátek udělil ministerstvu obrany pokutu 550 milionů korun za to, že v roce 2019 podepsalo mezivládní dohodu s USA o nákup tuctu nových vrtulníků za více jak 17 miliard korun, aniž by předtím vypořádalo námitky neúspěšné italské společnosti Leonardo.

    Půlmiliardová pokuta za nákup vrtulníků. Nepřijatelné, tvrdí obrana

    Ministerstvo pochybení odmítá a pokutu považuje za nepřijatelnou. Chce proti ní podat k úřadu rozklad.

    Kvůli situaci kolem strategické zakázky se má ve středu mimořádně sejít sněmovní výbor pro obranu. „Pokuta pro ministerstvo obrany za zakázku na vrtulníky je obrovským selháním, situací se musí okamžitě zabývat premiér,“ uvedla jeho předsedkyně Jana Černochová (ODS).

    Vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na ministerstvu obrany a vyvodil z pochybení odpovídající důsledky. „Pokud máme navyšovat prostředky na armádu a pokud toto navyšování má mít nadále širokou politickou podporu, nemůžeme si dovolit, aby tyto byly následně promrhány na stamilionových pokutách a aby docházelo k dalšímu rozkladu tohoto resortu,“ konstatovala.

    Rozhodnutí úřadu, které ještě není pravomocné, označila za alarmující. Navíc stížností na postup v této zakázce se má zabývat i Evropské komise, která si vyžádala od Česka podklady.

    Od ministra obrany Lubomíra Metnara bude podle Černochové výbor slyšet, zda není nákup ohrožen, jak situaci vyřeší a jaké z tohoto selhání vyvodí důsledky.

    Říha znovu náměstkem na obraně. Před rokem rezignoval kvůli zakázkám

    Odpovědnost za pokutu přitom Černochová vidí u někdejšího náměstka pro akvizice Filipa Říhy, který před rokem rezignoval po kritice několika armádních zakázek, u kterých ministerstvo dříve uvedlo nižší předpokládanou cenu, než jaká byla nakonec ve skutečnosti.

    Shodou okolností se Říha tento týden stal znovu náměstkem ministra obrany v nově vytvořené sekci právní a investiční, která vznikla počátkem roku. Počet náměstků na ministerstvu obrany Černochová i další členové výboru pro obranu tento týden kritizovali.

    „Je s podivem, že ačkoli agendy ministerstva výrazněji nenarostly, o to víc přibylo náměstků. Pane premiére, tímto se nedá promlčet!“ uvedla.

    Leonardo napadá výběr opakovaně

    Italská společnost Leonardo napadla výběr vrtulníků u ÚOHS opakovaně. A neúspěšně.

    První podnět k prošetření podali Italové k ÚOHS už v prosinci 2019. Krátce po podpisu smlouvy na nákup amerických vrtulníků. Úřad však správní řízení zastavil, protože podnět byl podán až po uzavření smlouvy. Poté počátkem roku 2020 firma Leonardo navrhla zákaz plnění smlouvy. V srpnu ÚOHS podnět zamítl a ministerstvu nákup povolil.

    Uvedl ale, že ministerstvo svým postupem porušilo zákon, když smlouvu se Spojenými státy uzavřelo ještě předtím, než rozhodlo o námitkách italského výrobce. A hrozil ministerstvu rovněž „citelnou pokutou“. Plnění smlouvy však nezakázal s tím, že by byl ohrožen program, který má zásadní význam pro obranu státu.

    Společnost Leonardo poté podala proti rozhodnutí takzvaný rozklad, který tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj v listopadu zamítl. V prosinci pak úřad zahájil s ministerstvem obrany kvůli zakázce přestupkové řízení.

    A výsledkem je půlmiliardová pokuta. Nákupem amerických vrtulníků se přitom má zabývat také Evropská komise, která si vyžádala z Česka podklady.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media