natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vláda posílá vojenské policisty vyšetřovat ruské válečné zločiny na Ukrajině

    9. března 2023  9:47
    Až patnáctičlenný tým vojenských policistů by se měl zapojit do vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se Rusko dopouští na Ukrajině. Rozhodla o tom ve středu vláda v reakci na výzvu Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Vyslání musí ještě schválit Parlament ČR.  

    Ruský útok na Ukrajinu (24. února 2022) | foto: sociální média/@RauliKarkulahti

    Česká republika chce na pomoc s vyšetřováním zločinů podle mezinárodního spáchaných v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině vyčlenit až 15 vojenských policistů s potřebným vybavením, kteří budou soudu k dispozici až do konce roku 2024. 

    Působit budou buď přímo na Ukrajině, nebo případně i v centrále Mezinárodního trestního soudu (ICC - International Criminal Court) v nizozemském Haagu.

    „I když odsouzení pachatelů nevrátí život zavražděným lidem, jejich rodiny a celá společnost získají pocit určitého zadostiučinění. Pro současné i potenciální válečné zločince činnost ICC znamená život s vědomím, že je spravedlnost dříve či později dostihne,“ řekla ke schválenému mandátu ministryně obrany Jana Černochová.

    Vláda se tak rozhodla zareagovat na výzvu Mezinárodního trestního soudu, aby poskytnutím dostatečných zdrojů přispěly k vyšetřování zločinů páchaných ze strany Ruska na Ukrajině a potrestání jejich pachatelů.

    Vyslaný tým, pokud mandát potvrdí Parlament ČR, nebude působit ve prospěch ICC v zahraničí nepřetržitě, má se jednat o několik nasazení v kalendářním roce, každé po dobu zhruba 4 až 6 týdnů. Počet nasazení týmu se bude odvíjet od konkrétních požadavků ICC a možností resortu obrany.

    Mise by měla probíhat od chvíle schválení parlamentem až do konce roku 2024. Předpokládané náklady by měly činit 12,4 milionu korun letos a 17,2 milionu korun v roce 2024.

    Vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině formálně začalo bezprostředně po ruské invazi loni v březnu, kdy 40 smluvních stran takzvaného Římského statutu, na jehož základě Mezinárodní trestní soud vznikl, podalo oznámení o páchání zločinů podle mezinárodního práva.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media