natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vipery sestaveny, hlásí armáda a chystá první let nových bitevních vrtulníků

    11. srpna 2023  13:32
    Američtí technici dokončili sestavování prvních dvou nových bitevních vrtulníků Viper, které česká armáda obdržela v zásilce před dvěma týdny. Stroje už získaly také českou registraci a na základně u Náměště nad Oslavou nyní čekají na první lety. Ty se mají uskutečnit 17. srpna.  

    Nové vrtulníky Viper na základně v Náměšti nad Oslavou | foto: Armáda ČR

    První let chce armáda podniknout ve čtvrtek 17. srpna a bude probíhat ve smíšených česko-amerických posádkách, potvrdila mluvčí Generálního štábu Anežka Vrbicová na sociální síti X.

    První dva nové bitevní stroje AH-1Z Viper amerického výrobce Bell dorazily z USA do Česka koncem července rozložené v útrobách transportního letounu C-17 Globemaster. V uplynulých týdnech američtí technické stroje zkompletovali a připravili k první letům.

    Česká republika z USA kupuje tucet vrtulníků systému H1. Celkem pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper za celkem 17,6 miliardy korun včetně DPH.

    Z USA ale armáda získá ještě dalších osm starších strojů. Tyto vrtulníky čeká modernizace z peněz, které USA poskytnou Česku jako kompenzaci za techniku darovanou Ukrajině.

    Celkem tak česká armáda bude mít ve výzbroji deset viperů a deset venomů, které nahradí především zastarávající bitevníky Mi-24/35 ještě sovětské/ruské výroby.

    Česká armáda dostane s vrtulníky také příslušnou výzbroj: řízené rakety vzduch-země Hellfire a APKWS, neřízené střely a munici do kanónu a kulometů. „Systém H-1 zásadně zvýší palebné schopnosti vrtulníkového letectva české armády, a to především s přesně naváděnou municí, kterou mohou používat oba vrtulníky systému,“ uvedl už dříve náčelník Generálního štábu Karel Řehka.

    Ještě v průběhu srpna přiletí z USA na 22. základnu vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou také mobilní výcvikový tým (MTT – Mobile Training Team) a od 1. září začne cvičit letecký personál vrtulníkového letectva.

    Na základně už také vznikl simulátor na nové vrtulníky, který nabízí veškeré ovládací prvky jako ve skutečném vrtulníku. Provoz simulačního centra bude mít na starosti státní podnik LOM Praha. V budově budou k dispozici učebny, místnost pro plánování misí i zázemí.

    Poslední střelby z „ďáblova kočáru. Armáda se loučí s bitevními vrtulníky

    Skupina českých pilotů a palubních techniků se už na nové typy vrtulníků přeškolovala na základně americké námořní pěchoty Pendleton.

    Další kurzy budou pokračovat už v ČR pod vedením amerického mobilního výcvikového týmu po dobu dvou let, než si piloti a technici zcela osvojí systém provozu a údržby strojů.

    Armáda dostane dva výkonově podobné typy vrtulníků, které dokážou společně plnit operační úkoly. Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu. Venomy samostatně nebo ve spolupráci se stroji Viper zase blízkou palebnou podporu a logistiku. Díky konstrukční podobnosti (přes 80 procent shodných dílů) jsou navíc piloti schopni přecházet mezi jednotlivými typy. Systém H-1 také umožňuje výměnu dílů mezi oběma typy.

    Současná flotila zhruba 400 vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom ve světě už podle amerického výrobce překročila hranici 500 tisíc letových hodin. Většinu strojů provozu americká námořní pěchota. Kromě Česka si stroje objednal také Bahrajn.

    „Jsme mimořádně hrdí, že v rámci podpory našich a spojeneckých ozbrojených sil na zemi i na moři zahrnovalo prvního půl milionu letových hodin nasazení těchto strojů v náročných pouštních podmínkách, na různých typech námořních plavidel a v extrémním chladu,“ uvedl Nate Green, programový manažer systému H-1.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media