natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • První Viper pro českou armádu je hotový. Vojáci ho dostanou už v květnu

    3. dubna 2023  7:12,  aktualizováno  18:23
    Americký výrobce Bell dokončil výrobu prvního z tuctu nových bojových vrtulníků pro českou armádu. V texaském Amarillu už začalo jeho předávání. Konkrétně jde o bitevník Viper. Od výrobce ho nejprve musí převzít americká vláda, od ní pak následně česká armáda. Do Česka by měly první stroje dorazit nejpozději v květnu.  

    Bitevník AH-1Z Viper a víceúčelový bratříček UH-1Y Venom | foto: Bell Helicopters

    „Je to důležitý krok při modernizaci armády,“ uvedl první náměstek ministryně obrany František Šulc, který se s velitelem vzdušných sil Petrem Čepelkou zahájení předávací fáze v USA osobně účastnili.

    Dodávku prvních kusů bitevníků AH-1Z Viper očekává náměšťská vrtulníková základna letos na jaře, víceúčelové stroje UH-1Y Venom pak budou následovat., informovalo ministerstvo obrany na svých stránkách army.cz

    Každý nový vrtulník, který sjede z výrobní linky, musí nejprve převzít americká vláda. Od té si teprve vrtulníky přebírá česká armáda.

    Obrana si objednala 4 stroje Viper a 8 vrtulníků Venom. Nahradit mají zastarávající bitevníky Mi-24/35 ruské výroby. Několik jich Česko darovalo Ukrajině.

    Podle brigádního generála Petra Čepelky přinášejí americké stroje zcela nové schopnosti a způsoby nasazení a představují ucelený systém, který posune české vrtulníkové letectvo do 21. století. „Armáda ČR dostane dva výkonově podobné vrtulníky, které dokážou společně držet krok. Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu, Venomy samostatně nebo ve spolupráci zabezpečují manévrování, logistiku a blízkou palebnou podporu,“ konstatoval Čepelka.

    Kromě digitálního kokpitu s rozměrnými LCD panely, automatického letového kontrolního systému s integrovanou satelitní a inerciální navigací, je další výhodou shoda v konstrukční (motory, rotory, elektronika a avionika) i letové oblasti. 

    Piloti tak jsou schopni přecházet mezi jednotlivými typy. To mimo jiné umožňuje i výměnu dílů mezi Venomy a Vipery, což představuje jednodušší logistiku.

    Dohodu o nákupu nových vrtulníků podepsal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se svým americkým protějškem Markem Esperem v roce 2019.

    Piloti a technici se vrátili z výcviku

    Skupina pilotů a techniků z vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou nedávno dokončila přeškolení na nové vrtulníky přímo na základně americké námořní pěchoty Pendleton v USA.

    Od loňského července čeští letci absolvovali základní výcvik včetně létání podle přístrojů, ve skupině, v přízemních výškách nebo přepravy nákladu v podvěsu a jeřábování. Vyvrcholením byly lety se střelbami na pozemní cíle kanonem a neřízenými raketami a noční létání. Celkově každý pilot strávil ve vzduchu přibližně 80 hodin.

    Další kurzy budou pokračovat už v České republice pod vedením amerického mobilního výcvikového týmu (MTT) po dobu dvou let, než si piloti a technici zcela osvojí systém provozu a údržby strojů.

    Prošli tak stejnými kurzy a praktickým výcvikem jako příslušníci americké námořní pěchoty. „Výcvik, který český tým absolvoval, poskytl základní znalosti pro létání a údržbu těchto strojů, které ulehčí přechod na taktický výcvik s vlastní flotilou vrtulníků,“ konstatoval Mark Koval, velící důstojník výcvikové letky.

    Simulátor je už v Česku

    Už v březnu do Česka dorazil první ze dvou výcvikových trenažérů, které bude státní podnik LOM Praha od léta provozovat v nedávno dokončeném simulačním centru přímo na základně v Náměšti nad Oslavou. V budově s označením H1 budou k dispozici učebny, místnost pro plánování misí a potřebné zázemí pro cvičící pozemní a letecký personál.

    Simulátor nabízí veškeré ovládací prvky a zbraňové systémy jako ve skutečném vrtulníku. Softwarové vybavení je propojené s plánovacím systémem, v němž se piloti připravují na letové úkoly. Kromě simulačního výcviku pro personál bude LOM Praha zajišťovat podporu životního cyklu vrtulníků včetně vyšších stupňů oprav. Jeho specialisté proto nyní v USA absolvují instruktáž na technickou údržbu vrtulníků H1.

    Armáda už také obdržela první dodávky náhradních dílů a součástek ke strojům Venom a Viper. Z USA dorazila také kontrolní a měřící technika na vyhodnocení stavu vrtulníků, ochozy potřebné při opravách, elektrický startovací vozík jako pozemní zdroj elektrického proudu a další vybavení. Tento materiál bude do České republiky dodáván postupně v celkem 80 velkých lodních kontejnerech.

    S novými vrtulníky dostane česká armáda také řízené rakety proti pozemním cílům Hellfire a střely Sidewinder proti vzdušným cílům

    Kromě tuctu nových vrtulníků armáda získá z USA darem ještě dalších osm starších ale plně funkčních strojů (2x Venom a 6x Viper) za pomoc Ukrajině. Tyto stroje bude muset obrana modernizovat. Obrana na to využije finance, které od USA dostane jako kompenzaci za techniku poskytnutou Kyjevu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media