natoaktual.cz

V tornádem postižených místech pomáhá na 175 vojáků

28. června 2021  7:12
V obcích na Hodonínsku a Břeclavsku zasažených tornádem o víkendu pomáhalo s likvidací následků katastrofy na 175 vojáků i s těžkou technikou. Další skupina ženistů s bagry a nákladními automobily už dorazila do oblasti.  

Vojáci ze 74. mechanizovaného praporu z Bučovic pomáhají v oblasti postižené tornádem | foto: Armáda ČR

“Vyklízíme domy, přikrýváme střechy a děláme vše co je potřeba,” uvedli na sociálních sítích vojáci ze 74. mechanizovaného praporu z Bučovic.

V několika obcích pomáhalo o víkendu s odklízením trosek 150 vojáků z bučovické jednotky a také ženijní odřad.

Ten z neděle na pondělí doplnil další odřad ženistů s buldozery, nakladači a nákladními automobily, který se z Olomouce přesunul do Podivína a je připraven k nasazení.

V sobotu vojáci asistovali u nehody, kdy jeden muž propadl stropem poničeného domu. Vojáci rychle odklízeli dřevo a suť, aby k němu záchranáři měli volný přístup. Jinde z trosek vyprostili psí fenku, která byla celý den pod nimi zaklíněná.

Armáda rovněž hlásí, že má k dispozici nespočet dobrovolníků z řad profesionálních vojáků, ale i záložáků, kteří už jsou na místě i v době svého osobního volna.

O případném posílení počtu nasazených vojáků musí rozhodnout krizový štáb. Jihomoravského kraje. Ten opakovaně informoval, že zasahujících sil má dostatek a vyzýval dobrovolníky, aby do postižených míst bez předchozí koordinace nepřijížděli.

inc natoaktual.cz
zpět na článek