natoaktual.cz

Tanky opravené v Česku zamíří přímo na ukrajinské bojiště

6. června 2023  16:08
Státní podniky VOP CZ a ukrajinský Ukroboronprom začínají v Česku se společnými opravami ukrajinských tanků T-64. Ty poté zamíří okamžitě zpátky na bojiště, potvrdilo české ministerstvo obrany.  

Dílny státního podniku VOP CZ v Šenově na Novojičínsku | foto: Armáda ČR

„Česká republika podporuje a bude podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruskému agresorovi. Poskytujeme nepotřebný vojenský materiál, cvičíme ukrajinské vojáky a nyní pomáháme i s opravami ukrajinské techniky,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Česká strana podle ní u oprav a výcviku nabízí znalosti a schopnosti, od Ukrajiinců naopak získává neocenitelné zkušenosti z boje.

Opravy prvních ukrajinských tanků T-64 ještě sovětské výroby zahájí novojičínský vojenský opravárenský podnik VOP CZ v nejbližší. Přesný počet kusů, který se bude v Česku v následujících měsících opravovat, ale podle ministerstva nelze z bezpečnostních důvodů specifikovat. Tanky pak ovšem ihned zamíří zpět přímo na bojiště.

Jde o jeden z prvních konkrétních výsledků spolupráce obranného klastru, podporujícího vznik nových česko-ukrajinských společných podniků.

Smlouvu na opravu a modernizaci tanků T-64 ukrajinské armády uzavřel státní podnik na základě memoranda mezi státními podniky VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z února tohoto roku.

„Je to skvělá příležitost opravovat techniku, která pak jde rovnou na frontu,“ konstatoval ředitel VOP CZ Marek Špok.

Tanky byly podle něj po desítky let uložené ve skladech a vyžadují kompletní demontáž, výměnu mnoha náhradních dílů a plnou obnovu bojeschopnosti. „Obecně platí, že modernizace bude probíhat pod technickým dohledem odborníků ukrajinské strany, vzhledem k její přímé účasti,“ podotkl.

Tanky budou vybaveny například prostředky optického pozorovacího systému nebo dokonalejšími komunikačními systémy. Vše má podle Špoka probíhat za zvýšených bezpečnostních opatření.

„Jsme vděčni našim českým kolegům za partnerství a věříme ve skvělé vyhlídky naší spolupráce,“ uvedl generální ředitel Ukroboronprom Jurij Husjev.

Dohody s českou stranou se podle něj mají týkat kromě oprav tanků také spolupráce při výrobě vojenské techniky, zvýšení výroby munice různých ráží, rozvoje obslužných uzlů pro údržbu a opravy protiletadlových zbraní a vytváření společných vědecko-výzkumných center pro zavádění nových technologií.

Podle Aleše Vytečky, ředitele Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS), která obě společnosti propojila, je VOP CZ prvním podnikem, který podobný kontrakt podepsal. „Spolupráce mezi státními podniky v době krizového válečného řešení je velmi účinná,“ dodal Vytečka.

inc natoaktual.cz
zpět na článek