natoaktual.cz

Tankům neodzvonilo, vzpomeňte na Gruzii, varuje bývalý estonský premiér

20. srpna 2013  16:01
Zrušit tankové divize a nebudovat vlastní obranu by byl nebezpečný krok, varuje bývalý estonský premiér Mart Laar s odkazem na rusko-gruzínskou válku. Proti současnému vojenskému trendu zaměřovat se pouze na lehké expediční jednotky se vyslovil i polský prezident.  

Ruské tankové jednotky při nácviku na vojenskou přehlídku | foto: Ruské ministerstvo obrany

Nyní uplynulo právě pět let od krvavé rusko-gruzínské války, během níž kavkazská země fakticky přišla o dvě provincie – Jižní Osetii a Abcházii.

Boje z roku 2008 byly podle bývalého estonského premiéra a ministra obrany Marta Laaryho rázným připomenutím toho, jak mocným nástrojem v moderním světě tanky a letadla stále jsou a že lehké expediční jednotky bezpečnost země nespasí.

Tanky a kyberútoky se doplňují, nevylučují

"Gruzínská armáda žila život v iluzích a přípravu na případnou válku na svou obranu nebrala vážně," nechal se Laar slyšet v komentáři k pátému výročí války, která podle něj ukázala, že dnešní války jsou ze své podstaty totální.

"V současných válkách jsou konvenční prostředky propojeny s novými metodami, jako je informační a kyber boj. Aby se podařilo odpojit Gruzii od informačních systémů, využili v roce 2008 Rusové jak kyberútoků, tak bombardování. Jakmile vyrazily tanky, začaly kyberútoky," vysvětluje Laar.

Zahraniční mise ano, ale ne na úkor obrany země

V případě Gruzie se také ukázala zranitelnost konceptu, kdy by se armády zaměřovaly čistě na lehce vyzbrojené jednotky, byť schopné rychlého nasazení v zahraničí. Gruzínci se podle Laaryho nechali vtáhnout do války v ten nejnevhodnější čas.

Komentář: Rusko-gruzínská válka - deset lekcí pro Estonsko

"Gruzínská nejlepší brigáda sloužila v Iráku a druhá byla na cestě ji vystřídat. Část vojska byla v procesu přezbrojování a techniku měla v údržbě; mnoho důstojníků bylo na dovolené. I ministr obrany byl na dovolené - v Itálii," vypočítává strategická selhání bývalý ministr.

Podobný trend jako Estonsko začíná zdá se prosazovat i Polsko, které se nyní rozhodlo omezit účast svých vojáků v zahraničních misích a namísto toho se soustředí na modernizaci svých sil doma.

"Bez mrknutí oka opouštíme politiku zahraničních misí, kterou jsme příliš horlivě vyhlásili v roce 2007. Doby, kdy Polsko vysílalo své vojáky na druhý konec světa, jsou ty tam," prohlásil polský prezident Bronislaw Komorowski minulý týden během vojenské přehlídky ve Varšavě.

pz natoaktual.cz
zpět na článek