natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Polsko masivně posiluje. Koupí tisíc tanků, stovky houfnic a letouny z Koreje

    27. července 2022  17:27
    Je to pravděpodobně největší zbrojní kontrakt v polské historii. Polsko dnes podepsalo s Jižní Koreou rámcové dohody na nákup až 1 000 moderních tanků K2, 600 samohybných houfnic K9 a 48 letounů FA-50. Podle zatím neoficiálních informací za dodávky zbraní zaplatí až 14 miliard dolarů, tedy v přepočtu takřka 340 miliard korun.  

    Tank K2 Black Panther korejské výroby | foto: Republic of Korea Armed Forces

    „Nemáme čas, nemůžeme čekat. Musíme vyzbrojit polskou armádu,“ uvedl vicepremiér a ministr obrany Mariusz Błaszczak, který dohody s Jižní Koreou ve středu podepsal. „Umožní nám to vybudovat armádu o síle nejméně 300 tisíc vojáků,“ prohlásil.

    O nákupu korejských zbraní přitom uvažovalo Polsko již několik let. Nyní jde o jednou z nejdůležitějších a největších polských obranných zakázek posledních let.

    Varšava si u Soulu objednala 1 000 nových moderních tanků K2 Black Panther, 600 houfnic K9 Thunder a 48 lehkých víceúčelových letounů FA-50 Fighting Eagle. První dodávky tanků a houfnic mají začít ještě letos. První letouny mají dostat polské vzdušné síly příští rok.

    „Proč takové zbraně? Protože se učíme z toho, co se děje na Ukrajině. Poučili jsme se z toho, jak zaútočilo Rusko. Vidíme, že obrněné síly a dělostřelectvo mají v dnešní době na bojišti velký význam, proto rozhodnutí posílit tento typ jednotek,“ konstatoval Błaszczak.

    Na dodávkách se významně podílet polský obranný průmysl a ministerstvo počítá z rozsáhlým transferem technologií. „Korejské tanky, stejně jako všechny korejské zbraně, jsou osvědčené, protože Korea se na válku připravuje už 70 let. I když chce mír, je v neustálém ohrožení, takže musí mít vybavení té nejvyšší kvality,“ vysvětlil Błaszczak.

    Konkrétně objednávka tanků K2 je podle informací ministerstva obrany rozdělena do dvou etap. V té první Polsko pořídí 180 tanků (dodávky začnou letos). Ve druhé etapě se od roku 2026 počítá s výrobou 800 tanků upravených podle polských požadavků přímo v Polsku. Tanky z první etapy pak budou rovněž upraveny podle polských standardů.

    Podobný plán má Varšava v případě dodávek houfnic K9. Prvních 48 kusů má obdržet ještě letos, aby kompenzovaly vojenskou techniku darovanou Ukrajině. Další stovky houfnic má Polsko obdržet od roku 2024 a od roku 2026 se už budou vyrábět v Polsku. Od samého začátku budou houfnice K9 vybaveny polskými komunikačními systémy a napojením do integrovaného systému řízení boje.

    Konstrukce osvědčené korejské houfnice, kterou má výzbroji také například Finsko, se přitom velmi podobá polské houfnici KRAB právě na podvozcích jihokorejské houfnice. Varšava chce objednat co nejvyšší počet i těchto zbraní a maximálně vytížit kapacity domácího výrobce Huta Stalowa Wola.

    „Naše potřeby jsou ale mnohem větší než výrobní kapacita a proto jsme se rozhodli pro takovou transakci. Zdůrazňuji, že naše spolupráce s Koreou je strategická,“ prohlásil Błaszczak.

    Letoun FA-50, tedy plnohodnotná bojová verze víceúčelového letounu KAI T-50 Golden Eagle (vyráběný ve spolupráci Korea Aerospace Industries s americkým gigantem Lockheed Martin), má polským vzdušným silám umožnit vyřazení strojů ze sovětské éry a pomoci zintenzivnit výcvik pilotů. Nahradit by měly především stárnoucí stroje MiG-29.

    Sloužit mají nejen jako cvičné stroje, ale i jako bojové letouny pro některé typy misí. Letoun unese totiž až 4,5 tuny výzbroje na sedmi závěsných bodech. Od protizemní střel, přes klasické i naváděné pumy až po protiletadlové řízené střely.

    První tucet korejských strojů má Polsko obdržet už v polovině příštího roku.

    Rusko je pro nás největší hrozba, tvrdí Poláci v bezpečnostní strategii

    Polské ministerstvo obrany zatím oficiálně nezmínilo ceny kontraktů. Server Polityka.pl odhadl na základě neoficiálních informací, že Polsko vynaloží na korejské zbraně 14 miliard dolarů, tedy v přepočtu až 340 miliard korun. To je momentálně takřka celý roční rozpočet na polskou obranu.

    Kvůli obavám z ruské agrese Polsko v posledních měsících uzavřelo celou řadu kontraktů na dodávky vojenské techniky. Počátkem července obrana potvrdila nákup 32 víceúčelových vrtulníků AW149. Minulý týden ministr Blaszczak podepsal dohodu o pořízení stíhačů tanků Ottokar Brzoza, využívající podvozek zkonstruovaný českou automobilkou Tatra.

    V dubnu Polsko podepsalo s USA dohodu o koupi 250 tanků M1A2 Abrams v nejnovější verzi SEPv3. Do Polska už dorazily první desítky starších tanků Abrams, které mají sloužit pro úvodní přeškolení polských tankistů, než začnou dodávky strojů nejmodernější verze. První má Varšava obdržet ještě letos.

    Kromě toho Polsko odkoupilo od USA ještě 116 starších tanků Abrams, které mají zaplnit mezery po tancích T-72 (240 kusů) darovaných Ukrajině.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media